Tutuklanan modacı Barbaros Şansal’ın avukatları müvekkillerinin can güvenliği endişesi taşıdığını söyledi.
Kıbrıs’ın kuzeyinden yasadışı bir şekilde sınırdışı edildikten sonra Atatürk Havalimanı’nda linç girişimi yaşayan ve tutuklanan modacı Barbaros Şansal’ın avukatı Efkan Bolaç, Şansal’ın hukuksuz bir şekilde tutuklandığını belirterek, “Tutuklama yasağı üst sınırı 3 yıldır. 3 yılın altındaki cezalarda denetimli serbestlik ile serbest bırakılmalıdır” dedi.
Şansal için İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde dün basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasında ‘İnsan hakları ile insandır’ pankartı açıldı. Basın toplantısına avukatlar Efkan Bolaç, Zeynep Ceren Boztoprak ve Eren Keskin katıldı.
Cumhuriyet’in aktardığına göre, Şansal’ın avukatı Efkan Bolaç, müvekkilinin ‘Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ gerekçesi ile tutuklandığını hatırlatarak, “Tutuklama yasağı üst sınırı 3 yıldır. 3 yılın altındaki cezalarda denetimli serbestlik ile serbest bırakılmalıdır. Bunların hiçbiri Barbaros Şansal’a uygulanmadı. Tutuklanmasına bugün itiraz edeceğiz” dedi.
Barbaros Şansal'ın tutukluluğuna ilişkin olarak bugün itiraz ettik. @baskentci_i itirazın reddedilip reddedilmeyeceğini söyler belki?
— Efkan Bolaç (@efkanbolac) January 5, 2017
Toplantıda konuşan Bolaç, Şansal’ın Kuzey Kıbrıs’tan sınır dışı edilmesinin ardından getirildiği Atatürk Havalimanı’nda darbedildiğini hatırlatarak, “Polisler müdahale etmeseydi yaşamını yitirebilirdi” dedi.
Şansal’ın, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ gerekçesiyle tutuklandığını hatırlatan Bolaç, “Tutuklanmasına sebep olan iki tweeti var, bu tweetlerin sahte olduğunu biz ispat ettik. Buna rağmen savcı bu tweetlerin toplumda infial uyandırdığı gerekçesiyle tutuklamaya sevk etti, tutuklandı. Tutuklama yasağı üst sınırı 3 yıldır, 3 yılın altındaki cezalarda denetimli serbestlikle serbest bırakılmalıdır. Bunların hiçbiri Barbaros Şansal’a uygulanmadı.” diye konuştu.
‘SALDIRI PLANLI’
İHD Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin, Barbaros Şansal’ın planlı ve organize bir şekilde linç girişimine maruz kaldığını ardından hukuksuzca tutuklandığını, vurgulayarak “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik edenler, Şansal’ı hedef gösteren, hakkında homofobik ve cinsiyetçi ifadeler kullanan, saldıran, saldırıya göz yuman, ortam hazırlayan, saldırıyı alkışlayanlardır. Sosyal medyada fikirlerini açıklayan Şansal değil” dedi.
Şansal’ın darbedilmesini, gözaltına alınmasını ve tutuklanmasını kınadıklarını dile getiren Keskin, “İfade özgürlüğü, bir düşünce, inanç, kanaat, tutum veya duygunun barışçıl yoldan açığa vurulmasının veya dış dünyada ifade edilmesinin serbest olması şeklinde ifade edilebilir. Şansal’ın görüş ve fikirlerini sosyal medyada paylaşması ifade özgürlüğüdür” değerlendirmesi yaptı.
İHD’DEN AÇIKLAMA
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Barbaros Şansal’ın linç girişimine maruz kalması ve tutuklanmasına ilişkin ayrıca basın açıklaması yaptı.
“İfade özgürlüğü haktır”
Barbaros Şansal’ın Kuzey Kıbrıs’tan sınır dışı edilmesi, polisler seyrederken Atatürk Havalimanı’nda linç girişimine uğraması, gözaltına alınması ve tutuklanmasını kınayan İHD açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“İfade özgürlüğü; bir düşünce, inanç, kanaat, tutum veya duygunun barışçıl yoldan açığa vurulmasının veya dış dünyada ifade edilmesinin serbest olması şeklinde ifade edilebilir. Şansal’ın görüş ve fikirlerini sosyal medyada paylaşması ifade özgürlüğüdür.
“Barbaros Şansal’ın; mevcut Türkiye Cumhuriyeti anayasasının güvence altına aldığı ifade özgürlüğü çeşitli medya organlarında çıkan haberler ile başlayan bir süreçle ihlal edildi. “Türkiye’ye hakaret yağdıran alçak”, “Eşcinsel modacıdan Türkiye’ye ağır hakaret” gibi ifadeler kullanan birtakım medya organları Şansal’a dönük linç girişimini adeta hazırladı.”
“Suç unsuru nerede?”
Açıklamanın devamında şu sorular yöneltildi:
“Barbaros Şansal’ın sosyal medyada paylaştığı videoda suç unsuru taşıyan ifadeler nelerdir? Hangi ifadeleri, niçin, hangi yasayı ihlal ediyor? Sosyal medyada ve bazı medya organlarında Şansal’ın cinsel yönelimi üzerinden homofobik hakaret ve tehditlere maruz kaldığı ortada. Nefret suçuna davetiye çıkaran bu hakaret ve tehditlere ilişkin herhangi bir soruşturma başlatıldı mı?
“Havalimanı güvenliği gereği uçak inerken görevli yer personeli haricinde kimsenin olmaması gereken aprona saldırganlar nasıl girdi? O saldırganların orada işi nedir? Saldırganların çoğunun görevli yer personeli olduğu iddia ediliyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nce, Barbaros Şansal’ın uğradığı linç girişiminde genel müdürlüğün faaliyetleri kapsamında herhangi bir ihmal ve zafiyetin söz konusu olmadığı öne sürülüyor. İhmal ve zafiyet yoksa apronda göz göre göre bir linç girişimi nasıl gerçekleşiyor?”
“Nefrete inat yaşasın hayat!”
Açıklamada Şansal’ın medya eliyle örgütlenen nefret söylemine maruz kaldığı da vurgulanarak, “İfade özgürlüğü anayasal hak; nefret ve linç girişimi ise suçtur. “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik edenler” Şansal’ı hedef gösteren, hakkında homofobik ve cinsiyetçi ifadeler kullanan, saldıran, saldırıya göz yuman, ortam hazırlayan, saldırıyı alkışlayanlardır; sosyal medyada fikirlerini açıklayan Şansal değil. Barbaros Şansal bir an evvel serbest bırakılsın! Nefrete inat yaşasın hayat” denildi.