Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) üç buçuk yılı aşkın süredir cezaevinde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş için verdiği ‘hak ihlali’ kararının sonrasında Demirtaş’ın tahliyesi talebiyle yapılan başvurusu reddedildi. AYM, makul süre aşıldığı için tutukluluğunun hak ihlali olduğuna karar vermişti.
Demirtaş’ın avukatlarının Ankara 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi’ne yaptığı tahliye başvurusunu değerlendiren mahkeme, reddetme gerekçesi olarak Demirtaş’ın tutuklanmasından bu yana mevcut delil durumunda bir değişiklik olmamasını gösterdi.
Mahkeme: ‘Hak ihlali’ denilen suçlar ve fiiller ayrı
Mezopotamya Ajansı’nın aktardığı habere göre Mahkeme, AYM’nin hak ihlali kararı verdiği Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılamaya konu suç ve fiiller ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Demirtaş hakkında yürüttüğü soruşturmadaki fiil ve suçların ayrı olduğunu kaydetti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında suçlara işaret eden mahkeme ret gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
Şüphelinin bu suçları PKK Silahlı Terör Örgütünün sözde talimatları doğrultusunda işlettirdiği, bilerek ve isteyerek işlettirdiği, şüphelinin baştan beri örgütün sözde yöneticileri fikir ve eylem birliği içerisinde bulunduğu ve birlikte hareket ettiğine dair soruşturma dosyasında tespitler yapıldığı ve bu yönde kuvvetli delil ve emarelerin mevcut olduğu…
Avukatlar karara itiraz edecek
Savcılığın tutukluluğun devam etmesi yönünde mütalaasına uyan mahkeme, Demirtaş’a atılı suçun niteliği, soruşturmanın kapsamı, CMK’nın 100. maddesi içeriğine, tutuklama tarihine göre ve tutuklama tarihinden bu yana mevcut delil durumunda şüpheli lehine bir değişiklik bulunmadığı gerekçesiyle tahliye talebinin reddine ve Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Demirtaş’ın avukatlarının verilen karara itiraz edeceği öğrenildi.