Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan ve İsrail arasındaki üçlü zirve bugün Kudüs’te gerçekleştirildi.
Üçlü Zirve çerçevesinde Araştırma, Geliştirme ve Teknoloji alanında işbirliğini öngören mutabakat zaptının imzalanmasından sonra konuşan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, üçlü işbirliğinin daha da güçlendirilmesinin ülkeleri için özel bir önem taşıdığından söz ettiler.
Liderler, zirvenin tamamlanmasıyla, üç ülkenin ortak hedef ve eylemlerini teşvik edecek “Kudüs Beyannamesi” adlı ortak bir bildirge yayınladı. Önümüzdeki Üçlü Zirvenin 2017 yılında Selanik’te gerçekleştirileceği de açıklandı.
Her üç devlet- hükümet başkanı, üç ülke arasındaki enerji işbirliğinin önemine de değindi.
NETANYAHU: İŞBİRLİĞİNDEN ÇOK ŞEY KAZANABİLECEĞİMİZİ ANLADIK
İsrail Başbakanı, son yangınlar sırasında, Yunanistan ve Kıbrıs`tan alınan yardımların çok değerli olduğunu vurguladı. Netanyahu “bu gerçekten dostane bir görüşme oldu. Aramızda ortak değerler var. Doğu Akdeniz’de demokrasiler olarak, uzun yıllardır, aramızdaki işbirliğinden çok şey kazanabileceğimizi anladık ve bunun bir ispatı da bugün imzalanan anlaşmadır” dedi.
Netanyahu, İsrail’in, özellikle araştırma, kalkınma ve turizm gibi her üç ülkenin halkının yararına olacak tüm alanlarda işbirliği olmasını arzuladığını dile getirdi.
Netanyahu, “sivil koruma alanında, ortak bir yönetim merkezi olacak ve sadece biz üç ülkenin değil, daha başka ülkelerin de katılacağı çok uluslu güç oluşturulması konusunu tartıştık. Hedef, yangınlar, depremler, seller gibi doğal afetlere karşı ama aynı zamanda araştırma ve kurtarma alanlarında da işbirliği oluşturulmasıdır” dedi.
Başbakan Netanyahu, enerji konusunun büyük bir konu olduğunu söyledi. “Doğal gaz kaynaklarımız var. Bu kaynakların kalkındırılmasını istiyoruz ve doğal gazın Avrupa pazarlarına yönlendirilmesi uzun zamandır dikkat ve düşüncelerimizi meşgul eden bir konuydu” diyerek bunun ilerlemesi dileğinde bulundu.
ANASTASİADİS: KUDÜS BEYANNAMESİ BARIŞ HEDEFİNİN İSPATIDIR
Anastasiades ise, iki günlük görüşme sırasında Başbakan Netanyahu’yu son gelişmeler konusunda bilgilendirdiğini ve Kıbrıs sorununa BM kararlarına dayalı, adil, yaşayabilir bir çözüm bulunması yönünde İsrail’in sergilediği dayanışmadan duyduğu memnuniyeti ifade ettiğini söyledi.
“Ülkemizi yeniden birleştirecek, tüm insan haklarını uygulayacak ve saygı gösterecek, Kıbrıslı Rum, Kıbrıslı Türk, Kıbrıs’ın tüm yasal halkının temel özgürlüklerini garanti altına alacak, işgal askerlerinin adadan gitmesini sağlayacak ve üçüncü ülkelerin garantörlük haklarını iptal edecek bir çözüm hedefliyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı, İsrail’deki son yangınlarda ve yaz mevsiminde Solea bölgesindeki yangında, üç ülkeden yangın söndürme güçleri arasındaki sonuç verici işbirliğinin üç ülke arasındaki mükemmel işbirliğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Anastasiadis, “Kudüs Beyannamesinin” kabulü, hiç kuşkusuz, üç ülke arasındaki çok taraflı üçlü işbirliğinin ve Doğu Akdeniz’de güvenlik, barış, istikrar ve refahın güçlendirilmesi hedefinin bir ispatıdır. Bugün aramızdaki diyaloğu genişleterek, enerji, terörle mücadele, turizm, sağlık, araştırma ve kalkınma gibi temel alanlarda ve özellikle araştırma ve yenilikçi alanlarda işbirliğinin daha da güçlendirilmesi yönünde alınan kararı çok önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Çevre konuları özel bir öneme sahiptir ve su, iklim değişikliği, deniz kirliliği ve daha başka tarım konularında belli eylemler belirlemeyi başardık” dedi.
Cumhurbaşkanı Anastasiades, “bilindiği gibi, enerji alanı, Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında üçlü işbirliğinin temelini oluşturmaktadır” diye konuştu.
“Bu yıl içinde üç ülke enerji bakanları arasında gerçekleştirilen görüşme ve şu an yapılan stratejik enerji diyaloğunda, Doğu Akdeniz’de keşfedilen büyük miktarlardaki hidrokarbonların çevresel işbirliklerinde katalizör bir rol oynayabileceğini ve bölge refahı ve istikrarına katkıda bulunabileceğini bir kez daha teyit ettik”.
“Bundan önce gerçekleştirilen görüşmelerde, ortak yararlara hizmet eden, stratejik açıdan önemli çalışmalara odaklandık. Örneğin, elektrik enerjisi taşımacılığıyla ilgili “Euro-Asia Interconnector” ve “EastMed ” projeleri gibi. Her iki proje de, enerji çeşitlendirmesi ve Avrupa enerji güvenliği hedeflerinin başarısı açısından büyük bir öneme sahiptirler.
TSİPRAS
Üçlü görüşmenin “stratejik bir seçenek olduğunu, bölgesel bir işbirliği ve kalkınmanın temelini oluşturduğunu” söyleyen Yunanistan Başbakanı, “üç ülke temsilcisi olarak genişletilmiş görüşmelerde kaydedilen ilerlemelerin bir değerlendirmesini yaparak, enerji, ekonomi, turizm, sağlık, eğitim, araştırma, teknoloji ve çevre alanlarındaki işbirliğinin daha da genişletilmesi olanağına sahip oluyoruz. Ayrıca, ortak hedef ve etkinliklerimizi içeren ortak açıklamayı kabul ediyoruz.
Tsipras, üç ülke arasındaki işbirliğinin pek çok fırsat yarattığını, araştırma ve yenilikçi alanlarını güçlendirdiğini, yeni kurulan şirket ve genç bilim adamlarına fırsatlar sunduğunu söyledi. Gerek İşbirliği Mutabakatı gerekse araştırma ve yenilikçi alanlarda ilan edilecek ihalelerin bu çerçevede hareket edeceklerini söyledi.
Kıbrıs sorununa da değinen Aleksis Tsipras, “Kıbrıs sorununa BM kararlarına dayalı, adil, yaşayabilir bir çözüm bulunması şimdi her zamandan daha acil bir hale geliyor. Cumhurbaşkanı Anastasiades`in çözüm bulunması yönünde gösterdiği çabalara resmen bir kez daha destek beyan etmek istiyorum” dedi.
Yunanistan Başbakanı da her iki projeye değinerek, iki İsrail kaynağının bir Yunan şirketinin yönetimine verilmesinin onaylandığını hatırlatarak, yenilenebilir enerji konusunda da üç ülke arasındaki mevcut işbirliğine değindi.
Son olarak Tsipras, “hedefimiz, Yunanistan’ın, İsrail ve Kıbrıs doğal gazı için bir transit enerji merkezine dönüşmesidir” dedi.
kha