Sürdürülebilir Gelişme Endeksi’ne (SDI) göre sosyalist ada devleti Küba, dünyanın en sürdürülebilir ülkesi oldu. İlk beşte yer alan diğer ülkeler ise sırasıyla Kosta Rika, Sri Lanka, Arnavutluk ve Panama. Çalışmada, ülkeler insani gelişim değerlerinin yanı sıra doğaya verdikleri zarara göre de sıralanıyor.
Antropolojist Dr. Jason Hickel tarafından geliştirilen veritabanında ülkenin gelişmişlik seviyeleri belirlenirken ortalama yaşam süresi beklentisi, sağlık, eğitim ve kişi başına düşen karbon ayak izinin Dünya’nın doğal sınırını ne kadar aştığı gibi veriler analiz ediliyor.
Çevresel yıkım göz ardı ediliyor
SDI, Birleşmiş Milletler tarafından 1990 yılından bu yana yıllık raporları hazırlarken kullanılan İnsani Gelişme Endeksi’ni (HDI) güncellemek için oluşturuldu. HDI ülkeleri değerlendirirken yalnızca yaşam beklentisini, eğitimi ve kişi başına gayri safi milli geliri göz önünde bulunduruyor. Ancak Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi en iyi performans gösterenlerin ekonomik büyümesinin neden olduğu çevresel bozulmayı göz ardı ediyor.
Hikel: İnsani Gelişme Endeksi çelişki dolu
Araştırmayı yürüten Hickel, “Bu ülkeler iklim değişikliğine ve iklim değişikliğinin zaten açlık oranlarının yükselmesine neden olduğu daha fakir küresel Güney ülkelerini orantısız bir şekilde etkileyen diğer ekolojik bozulma biçimlerine büyük katkıda bulunuyorlar” dedi. HDI’nın kendi içerisinde çelişki içeren bir kalkınma modelini desteklediğini söyleyen Hickel, “Evrensel olduğunu iddia eden bir gelişme göstergesi için böyle bir çelişki savunulamaz” değerlendirmesinde bulundu.