Fransa’da daha geç yaşta emekli olma veya emeklilik maaşlarında düşüş tercihiyle karşı karşıya bırakılan işçiler bugün süresiz genel greve gitti.
İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde 245 gösteri ve yürüyüş düzenlenmesi için izin alındığını duyurdu.
İşçi sendikalarının, “sınırsız grev” çağrısının ardından grevin ne kadar süreceği şu anda tam kesinlik kazanmış değil. Ancak sendika yetkilileri, bu grevin son yılların en büyük iş bırakma eylemi olacağına kesin gözüyle bakıyor.
Milyonlarca işçinin greve gitmesi nedeniyle eğitim, ulaşım, çöp toplama ve sağlık hizmetleri gibi hayatın pek çok alanında hizmetler durdu.
Fransa’da emeklilik reformunun protesto edildiği genel grev, demiryolu ulaşımında yaşanan büyük kısıtlamalarla başladı. Ulaşım şirketi SNCF genel grevlerden tüm ulusal demiryolu ağının etkilendiğini açıkladı. Uluslararası taşımacılık yapan Eurostar ve Thalys tren hatlarında bazı seferler iptal edilirken, şehir içi toplu taşıma araçlarında da büyük çaplı gecikmeler bekleniyor. Paris metrosu da bu bağlamda bazı seferlerini iptal etti.
Çok sayıda sendikanın çağrısıyla gerçekleştirilen genel grevler nedeniyle kamu hizmetleri verilmiyor. Grev hastane ve okulları da kapsıyor. Ayrıca çöpler de toplanmıyor. Grevlere havaalanlarındaki yer personeli de katılıyor. Air France ve EasyJet çok sayıda seferini iptal etti. Grevin bir günden fazla sürmesi beklenirken, bazı sendikalar üyelerine, Cumhurbaşkanı Macron’un emeklilik reformunu geri çekene kadar grevlere devam edilmesi çağrısında bulundu.
Öte yandan Fransız polisi ülke genelinde planlanan 250’den fazla gösteride çıkabilecek olası taşkınlıkları önlemek için güvenlik tedbirlerini artırdı.
GREV PARLAMENTOYU DA VURDU
Grev parlamentoyu da etkiledi. Parlamento grev günü kapalı kalacak. Sosyalist Parti grubu, özel bir uygulama olan aylık öneri günü sırası kendisine geldiği için, greve katılmayı tercih ederek, çalışmalarını askıya aldı. Genellikle anmalarda askıya alınan parlamento çalışmaları bu kez grev nedeniyle felç oldu.
ÜLKEDE HAYAT DURACAK
Greve gideceklerin listesi ise epey uzun. Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France’ın çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, hastane çalışanları, öğrenciler, postane çalışanları, memurlar, avukatlar, tarım çalışanları, ambulanslardaki görevli sağlık ekibi, taksi şoförleri, öğretmenler, Fransız devletine ait elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF çalışanları, nakliye şoförleri, hastanelerin acillerinde çalışanlar, Fransız otomobil markası Renault ve rafineri çalışanları yarından itibaren süresiz greve gidecek.
AYDIN VE SANATÇILARDAN DESTEK
Ayrıca 180’i aşkın aydın ve sanatçı da 5 Aralık’ta “mücadele eden kadın ve erkekleri” desteklediklerini bildirdi. Le Monde gazetesinde ortak bir bildiri yayınlanan aydın ve sanatçılar arasında tanınmış ekonomist Thomas Piketty de var. Bildiride, “neoliberal ve otoriter hükümetin saldırılarına karşı, bugünümüz ve geleceğimizin sosyal ve siyasi mücadelelerden geçtiğini vurgulama sorumluluğunu hissediyoruz” dedi. Aralık 1995’te de aydınlar Le Monde gazetesinde yayınladığı bir bildiride “Mevcut toplumsal hareketler sadece hükümet politikası için bir krizdir” diyordu.
Paris’te bugün Gare de l’Est tren garında toplanacak eylemciler, Nation Meydanı’na kadar yürüyecek. Ülkenin diğer şehirlerinde de sokağa çıkacak protestocular, Macron yönetiminin emeklilik reformundan vazgeçmesini bekliyor. Gösterileri ve grevleri, ülkenin en büyük işçi sendikası Genel İşçi Konfederasyonu başta olmak üzere çok sayıda işçi sendikası, polis sendikasının yanı sıra sarı yelekliler de destekliyor. Başkentte eylemin yapılacağı güzergahtaki esnaf kepenklerini indirecek.
“TARİHİN EN BÜYÜK GREVİ”
Herhangi bir kamusal sorun ve kararda tepkilerini grev yoluyla gösterme refleksine sahip olan Fransa’da en son 1995 yılında bu denli büyük çapta bir gösteri meydana gelmişti. 1995 yılında yapılan grev 3 hafta sürmüştü. Uzmanlar bugün başlayan grevin 1995’tekinden daha büyük olacağını söylüyor.
EMEKLİLİK REFORMU
Emekli maaşı reformu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un en önemli sosyal reformu olarak kabul ediliyor. Emekliliğe puan bazı getirilmesini içeren reformla, karışık emeklilik sisteminin birçok meslek dalı için özel düzenlemelerle basit hale getirilmesi amaçlanıyor. Ancak planlanan reformla, halihazırda 62 olan emeklilik yaşı daha ileri tarihlere çekilerek, insanların daha uzun süre çalışmaları öngörülüyor.
anf/euronews/ajanslar