“Tek hedefimiz sizlerin, yani halkımızın olan bu kurumu yaşatmak, insanlarımıza daha kaliteli, ucuz ve çevre dostu bir enerji üretip sunabilmektir. Yani tamamıyla toplumsal çıkarlarımız doğrultusunda bir mücadele vereceğiz.”
Bu satırlar EL-SEN’in süresiz grev karalarını askıdan aldıklarına dair yaptıkları açıklamalarından.
Anlaşılan o ki önümüzdeki süreçte Lefkoşa sokakları tekrardan ısınacak.
Elektrik Kurumu ile ilgili yıllardır devam eden özelleştirme gündemi tekrardan, özellikle de yeni ekonomik paket ile gündeme gelmişti.
Süreci takip edenler bilecek, yıllardır hükümet edenler de KIB-TEK’in gelişmesi ve kamusal bir varlık olarak varlığını sürdürmesi yönünde ciddi ve kalıcı adımlar atmadılar, yatırımlar yapmadılar.
Aslında açık bir şekilde kurum için bir çeşit özelleştirme zemini yaratıldı. Bugün de tartışamlar bu zeminden şekillenmekte.
KIB-TEK’in özelleştirilmesi bu toplum için yeni bir felaket olur. Fakat aynı şekilde KIB-TEK’in bu şekilde de varlığına devam etmesi ayrı sorunlar yaratır.
Mesela sendika tek amaçlarının “daha kaliteli, ucuz ve çevre dostu bir enerji üretip sunabilmektir” olduğuna dair ifadeler kullandı. Fakat bu temiz enerji yıllardır kullanılan ve kirlilik yaratan eski enerji tekniklerinin ve jeneratörlerinin aynısının alınmasıyla mı sağlancak? Yoksa enerji santralinin bacasından salınmaya devam eden kara dumanlarla mı? Ne yazık ki ne sendikanın ne de yöneticileri santralin bacası için ne de alternatif enerji konusunda seçenekler geliştirilmesi için inandırıcı bir çabası olduğununu gözlemleyemiyoruz.
Toplum açısından bugün KIB-TEK gerçekten de bir toplum malı olarak sahipleniliyor mu sorusuna verilecek samimi cevap nedir? Gerçekten Kıbrıslı Türkler KIB-TEK’i kendilerine ait bir kurum olarak görüyor mu? Böyle görmesi için yönetim, karar alma ve denetleme süreçlerine dahil olması gerekmez mi? Yoksa KIB-TEK bürokrasinin çarkları arasında, belli seçkin zümre tarafından yönetilen bir kurum haline mi dönüştü?
Bu sorulara verilecek samimi cevaplar, yeni alternatiflerin de kapısını açacaktır. KIB-TEK için özelleştirme kamusal bir alternatif olamaz, fakat bu haliyle de KIB-TEK kamusal fayda için varlığını sürdürmektedir demek de yanlış olur. KIB-TEK gerçekten halkın kurumuysa, onu geçekten demokratikleştirmeli, şeffaflaştırmalı, yeşil enerjiye döndürmeli ve aynı zamanda siyasi bürokrasiden arındırılmalıdır.
Gazedda