İndependentturkish’in haberine göre yangınlar Amazon’un büyük bir bölümünü yakıp yıkarken, uzmanlar hayati önem taşıyan yağmur ormanlarındaki ekosistemin üçte birinin yok olacak şekilde geri dönüşümü olmayan noktaya yaklaştığı uyarısında bulundu.
Yağmur ormanlarında bu kadar büyük alanların yitirilmesi, çoğu henüz incelenmemiş ancak aşırı miktarda depolanmış karbon açığa çıkaracak türlerin yok edilmesine neden olacak.
Bu tür bir tahribat, iklim değişikliğinin etkileri sebebiyle gezegen için felaketle sonuçlanabilir.
Amazon’da binlerce yangın hızla ilerlerken, Brezilya yılın ilk 8 ayında 75 binden fazla orman yangını saptadı.
Temmuzda ormansızlaşma oranı kabaca her gün bir Manhattan veya her üç haftada bir Londra’nın büyüklüğünde bir alana denk geliyordu.
Amazonlar üzerine 1965’ten bu yana çalışma yapan George Mason Üniversitesi’nden Profesör Thomas Lovejoy, The Independent’a yaptığı açıklamada, yakın zamanda insan kontrolünün ötesine geçecek boyutta daha geniş ormansızlaşmaya doğru gidildiğine dair işaretler bulunduğunu söyledi.
Lovejoy’un meslektaşı Carlos Nobre’nin geçmişte yaptığı bir çalışma, daha fazla tahribatın, Amazon’un kendi yağmurlarının yarısını ürettiği hidrolojik döngüsünü bozabileceğine işaret ediyor. Eğer kritik miktarda ağaç kesilip devrilirse, ekosistem yağmur ormanlarını destekleyemeyeceği bir noktaya geriler.