Hong Kong’da tartışmalı sınır dışı yasa tasarısının askıya alındığının açıklanmasına rağmen protestolar devam etti. Hong Kong lideri Carrie Lam yasanın tartışma yarattığını söyleyerek halktan özür diledi.
Hong Kong’da Çin aleyhine faaliyette bulunduklarından kuşkulanılan kişilerin sınır dışı edilmelerini kolaylaştıracak yasa tasarısının yoğun protestolar karşısında askıya alınması gerginliği gidermeye yetmedi. Yaklaşık bir haftadır devam eden gösteriler pazar günü de sürdü. Siyah giysilerle gösteriye katılan protestocular Cumartesi günü yaşamını yitiren bir gösterici için beyaz çiçekler taşıdı.
Hong Kong Özerk Yönetimi Başkanı Carrie Lam,yasanın tartışma yarattığını söyleyerek halktan özür diledi. Yapılan açıklamada Hong Kong yönetiminin bu düzenlemeyle ilgili çalışmalarındaki bazı eksikliklerin halk arasında hayal kırıklığı ve üzüntüye yol açtığı belirtilerek, bundan sonra yapılacak çalışmalara katkı sunacak eleştirilere açık olunduğu ifade edildi. Carrie Lam cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında, tartışmalara yol açan yasa tasarısını askıya aldıklarını açıklamıştı.
Protestocular ise askıya alınma açıklamasını yeterli ve inandırıcı bulmuyor, hükümetin tasarıyı tamamen gündeminden çıkarmasını istiyor.
Pekin yönetimi tarafından desteklenen Hong Kong lideri Carrie Lam ise cumartesi günkü basın toplantısında tasarının iptal edilmediğini, ertelendiğini açıklamıştı.
Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı özerk yönetim bölgesi olan Hong Kong, Çin aleyhine faaliyet gösterdiği tespit edilen vatandaşlarını Çin makamlarına teslim etmeyi de kapsayan suçluların sınır dışı edilmesine yönelik bir yasa tasarısı hazırladı. Ancak Hong Kong’lular söz konusu tasarıya karşı çıkıyor. Yaklaşık bir haftadır gerçekleşen protesto eylemlerine yüzbinlerce kişi katıldı. Çıkan olaylarda 22’si polis, 80 kişi yaralandı, cumartesi günü çatıdan düşen bir gösterici ise yaşamını yitirdi.
DW