Petros Kritiotis
“Bölünmüşlüğün devamı için ayak diretilmesi sinir bozucu”
“Gençlik umut veriyor”
“En büyük hayal kırıklığım bağımsızlık ruhu edinemememiz”
“Hayalimdeki Kıbrıs tamamen bağımsız bir Kıbrıs’tır”
“Sonsuza dek geçmişte yaşamayacağız”
__________
Desiree Birinci
“Irkçılık ve hoşgörüsüzlük dünyanın her ülkesinde mevcut”
“Gelecek belirsiz”
“Azınlık bir kesimin maddi çıkarlarına adanın menfaatinden daha fazla öncelik veriliyor”
“Gelecek için çaba sarf etmeliyiz”
“Ada’da var olan durum geçmiş acıları yaşatıyor”
Gazedda-Özel
“Bölünmüşlüğün devamı için ayak diretilmesi sinir bozucu”
Petros Kritiotis, bölünmüş bir adada yaşamanın endişeli olmak için büyük bir enden olduğunu söylüyor. “Birleşik bir ülkede yaşayamamak beni çok üzüyor ve hangi ‘taraf’lı olduğum konusunda tezatlık yaşatıyor. Ayrıca, geçmiş dönemlerdeki başarısız politikalar ve pek çok kişinin durumun bu şekilde kalması için ayak diremesi çok sinir bozucu.”
“Gençlik umut veriyor”
Diğer taraftan pek çok farklı insanla tanışmanın ortak bir gelecek hayal etme anlamında sevindirici olduğunu kaydeden Kritiotis: “Her şeye rağmen, gençlik bana umut veriyor ve herkesin bildiği gibi umut en son ölür.”
“En büyük hayal kırıklığım bağımsızlık ruhu edinemememiz”
Kıbrıs’ta yaşamanın pek çok hayal kırıklığı ve endişeye sebep oluduğunu ifade eden Kritiotis en büyük hayal kırıklığını şöyle açıklıyor: “Benim için en büyük hayal kırıklığı Kıbrıslıların geçmişte birleşememesi ve ülkeleri için gerçek bir bağımsızlık ruhu adapte etmemiş olmalarıdır. Ne yazık ki bunda hala çok fazla bir değişiklik olmadı ve çoğu kişi hala olaylara siyah veya beyaz olarak bakıyor, gri olarak değil.”
“Her şey sonsuza dek aynı şekilde kalamaz”
Gelecek, Kıbrıs’ta nelerin olacağına kadar verecek olan tarafından şekilleneceğinin altını çizen Kritiotis, “her şey sonsuza dek aynı şekilde kalamaz ve kalmayacak. Sadece ümit ediyorum ki fark edecekler ki Kıbrıs’ın geleceği kendi ellerindedir; çünkü, hareketsizlik Kıbrıs’ta kalıcı bir bölünmeye sebep olabilir.”
“Hayalimdeki Kıbrıs tamamen bağımsız bir Kıbrıs’tır”
Kritiotis, hayalindeki Kıbrıs’ı şöyle betimliyor: “Benim hayalimdeki Kıbrıs tamamen bağımsız bir adadır, çok güçlü bir ekonomiye sahip ve yabancı askerden arındırılmış bir ülkedir. Tüm yaşayanlar Kıbrıslı olarak görülür ve Kıbrıslı Rum veya Kıbrıslı Türk veya başka azınlıklar ayrımlaştırılmaz ve tüm Kıbrıslılar çift dillidir ve resmi iki dilde de iletişim kurabilirler. Ayrıca, Kıbrıslılar birbirleriyle resmi olmayan Kıbrıs lehçesini konuşabilirler ki bu zengin ve oldukça antik bir lehçedir, pek çok kelime Kıbrıs’ın geçmişteki galiplerinden gelir.”
Geçmişte yapılan hatalardan dersler çıkarılması gerektiğini de söyleyen Kritiotis, “İçinde bulunduğumuz duruma gelmemize neden olan geçmişte yapılan hataları tekrarlamaktan kaçınmak herkesin görevidir” dedi.
“Sonsuza dek geçmişte yaşamayacağız”
Gerçeklerle yüzleşilmesi gerektiğini ve artık Ada olarak kritik bir süreçten geçmekte olduğumuzu ifade eden Kritiotis: “sonsuza dek geçmişte yaşamayacağız.”
_____________________
“Gelecek belirsiz”
Desiree Birinci, bölünmüş bir adada yaşamayı bir genç olarak dert ettiğini belirterek söze başlıyor. “Günlük hayatımızı nasıl etkilediği bir yana, adadaki siyasi durumun çözümlenmemiş olması geleceği belirsizleştirip sağ görülü kararlar almamızı engelleyerek bana dert oluyor”
Irkçılık ve hoşgörüsüzlük dünyanın her ülkesinde mevcut
Barışı ve ortak bir geleceği hedef aldığını ve bunu hayal etmekte hiç zorlanmadığını kaydeden Desiree, ırkçılık sorununa işaret ederek ortak mücadele vurgusu yapıyor: “Elbette pürüzsüz olacağını düşünmüyorum fakat adamızdaki sorunların adamıza özel olduğuna inanmıyorum. Irkçılık ve hoşgörüsüzlük dünyanın her ülkesinde mevcut; bizi bölmelerine izin vereceğimize mücadele edip bu gibi görüşleri aşma kararı da alabiliriz.”
“Azınlık bir kesimin maddi çıkarlarına adanın menfaatinden daha fazla öncelik veriliyor”
“Şu an adanın her iki tarafında da azınlık bir kesimin maddi çıkarlarına adanın menfaatinden daha fazla öncelik veriliyor” şeklinde konuşan Desiree, özellikle de tanınmamasından dolayı bir takım denetimlere tabii tutulmaması nedeniyle bunun Kuzey’de daha da mümkün hale geldiğini vurguluyor. Kıbrıs’ta yaşamaktan duyduğu kaygı ise bir gün onu bu nedenlerin adadan uzaklaştırmasından endişe duyması.
“Gelecek için çaba sarf etmeliyiz”
“Görmek istediğimiz gelecek her ne ise, bunu ancak çaba sarfederek elde edebiliriz” diyen Desiree, “Kıbrıs’ın bu şekilde devam etmesinin sürdürülebilir olduğuna, özellikle de Kıbrıs Türk halkının her alanda yaşadığı fırsat eksikliğinden dolayı, kesinlikle inanmıyorum. Olası tüm sonuçlar arasında, ileri sürdürülen iki kesimli iki toplumlu federasyonun veya buna benzer bir sistemin yere geçmesini şahsen arzu ediyorum” şeklide düşüncelerini dile getiriyor.
Hayalindeki Kıbrıs’ta ortak bir milli bayramın var olduğunu gördüğünü kaydeden Desiree, “Aslında böyle bir bayramı, programın Kıbrıs katılımcılarıyla olası bir birleşmenin sonrasında ortaya çikabilecek kutlamaları konuşurken ilk defa düşünüp hayal etmiş oldum” diyor.
“Ada’da var olan durum geçmiş acıları yaşatıyor”
Geçmişte yaşananların başlıca uluslararası güçlerin jeopolitik amaçlarını adına gerçekleştiğini kaydeden Desiree, geçmişin acılarına dikkat çekerek düşüncelerini şöyle açıklıyor: “Yaklaşık 50 senelik yaralarımızın hala kabuk bağlayamamış olmalarından, adada şimdiki var olan durumun aslında geçmiş acıları dindirmediğini ve aksine bu acıları yaşattığına inanıyorum.”
“Yüzleşmeliyiz”
Şahsen Kıbrıslıların hep başkasında suç aramaksızın bugüne dek tüm yaşananlar için kendi toplumlarının da sorumluluk taşıdığı gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğine inanıyorum.