Etiyopya’daki uçak kazasında 22 Birleşmiş Milletler (BM) çalışanının hayatını kaybetmesinin ardından saygı duruşu ile açılan Kenya’nın başkenti Nairobi’deki BM Çevre Konferansı’nda tüm dünyayı yakından ilgilendiren 6. Küresel Çevre Görünümü raporu sunuldu.
20 farklı ülkeden 250 bilim insanının ortak çalışmasıyla hazırlanan rapor gezegendeki hasarların çok korkunç boyutlara ulaştığını ve derhal önlem alınmazsa insan sağlığını giderek artan oranlarda tehdit edeceğini ortaya koyuyor.
Bu yüzyılın ortasına kadar olabilecekler
Rapor “Ya biz çevresel önlemleri çok etkili şekilde yaşarız ya da bu yüzyılın ortasına kadar Asya, Ortadoğu ve Afrika’da milyonlarca prematüre bebek ölümü yaşanır” uyarısı yapıyor.
Raporda ayrıca tatlı su sistemlerimizdeki kirleticilerin anti-mikrobiyal direncinin 2050 yılına kadar önemli bir ölüm nedeni olacağı ve endokrin bozucuların erkek ve kadın doğurganlığı ile çocuk nöro gelişimini etkileyeceği konusunda da uyarıyor.
“Bilim son derece net, harekete geçilmeli”
Rapor aynı zamanda “dünyanın zamanı geçmiş üretim ve gelişme modellerine sıkı sıkıya bağlı iş dünyası ve politik liderlerin desteği olmamasına rağmen daha gelişmiş ve sürdürülebilir bir yol haritası için ihtiyacı olan bilim, teknoloji ve finansa sahip olduğunu gerçeğini de” vurguluyor.
BM Çevre Programı Direktör Yardımcısı Joyce Msuya, “Bilim son derece net. İnsanlığın sağlığı ve geleceği içinde bulunduğumuz çevreyle direkt olarak bağlı” dedi ve ekledi:
“Bu rapor insanlık için bir tahmin. Şu anda dönüm noktasındayız. İnsanlığı karanlığa sürükleyecek hali hazırdaki yolumuzu izlemeye devam mı edeceğiz, daha sürdürülebilir bir yol mu çizeceğiz?
“Bu, politikacıların hemen şimdi vermesi gereken bir karar.”
22 trilyon $ harcanırsa 54 trilyon $ kar edilecek
Raporların yazarlarına göre su kirliliği gibi tekil konular yerine enerji, gıda ve atıklar gibi tüm sistemi işaret eden çözümler daha etkili.
“Örneğin, istikrarlı bir iklim ve temiz hava birbirine bağlıdır” denilen raporda şunlar not ediliyor:
“Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için iklim değişikliğini önleyici eylemlerin maliyeti 22 trilyon ABD doları, ancak hava kirliliğinin düzelmesiyle sağlık masraflarından elde edilecek gelir 54 trilyon ABD doları.”
GEO6 raporunun eş başkanları Joyeeta Gupta ve Paul Ekins, “Rapor yeni bir yol haritası çizerek tüm insanların sağlık ve geleceğini etkileyecek riskleri önlemek için gerekli olan politikaların ve teknolojilerin zaten var olduğunu gösteriyor” dedi ve ekledi:
“Şu anda var olmayan şey politikacıların gerekli politikaları ve teknolojileri yetirli hızda ve çapta uygulamamaları.” (PT)
*Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.
*Çeviri: bianet