15 Mart’ta, 90’den fazla ülkede iklim için gençlik grevleri yapılacak. İsvevçli genç Greta Thunberg’in 2018’de başlattığı grevden ilham alan küresel okul grevi, sosyal medyada örgütlenen gençler tarafından tüm dünyada hızlıca sahiplenildi. Gençler iklim değişikliğine karşı harekete geçmemenin kuşaklararası bir haksızlık olduğunu ve liderlerin adım atmayarak gençlerin geleceğinden çaldığını ifade ediyorlar.
15 Mart’taki protestoların, bugüne kadar düzenlenen en büyük okul grevi olması bekleniyor. Tamamen tabandan çocuklar tarafından iklim eylemsizliğine karşı başlatılan bu grevlere tam da bu yüzden tam olarak kaç kişinin katılacağı bilinmiyor. Bir dizi protestoyu izleyen bir grup olan #FridaysforFuture okul grevleri son iki hafta içinde kar topu gibi büyümeye başladı, Cuma günkü grevlere binlerce gencin katılması bekleniyor.
Eylemleri başlatan Greta bugün twitterdan grevlerin 92 ülkede 1029 eylemin gerçekleşeceğini ifade etti. Özellikle Avrupa ve ABD’de yaygınlaşan okul grevlerine Türkiye’den de katılım olacak.
Yine #FridaysforFuture’un yayımladığı interaktif haritaya göre Türkiye’de, başta İstanbul olmak üzere 9 ayrı yerde okul grevleri yapılacak.
Arka plan bilgiler:
16 yaşındaki Greta Thunberg 16 Ağustos’tan beri her Cuma “Gelecek İçin Cuma Günleri“ diyerek eylemler yapıyor. Greta’nın 15 Mart çağrısı sadece okul çocuklarından değil, daha geniş kesimden de destek buluyor.
- Uluslararası Sendikalar Konferadasyonu Başkanı tüm sendikaları okul grevine destek vermeye çağırdı.
- Avrupa Birliği Komisyonu, Greta’nın Brüksel’de konuşma yaptığı gün iklim mücadelesine milyarlarca Euru bütçe ayırdı.
- Bilim insanları İngiltere, Belçika’da ve Almanya’da imza kampanyaları açıp okul grevlderine destek veriyor. #Scientists4Future
- Greta’nın TED Talks konuşması, sadece iki hafta içinde 1.2 milyon kişi tarafından izlendi. Twitter’da ise Greta’yı 250 bin kişi takip ediyor.