Foto: Yenidüzen
DEV-İŞ, BES, EL-SEN ve BASIN-SEN yaptıkları açıklamlaarla dün yaşanan iş cinayetine tepki gösterdi. İşte açıklamalar:
DEV-İŞ: Artık yeter iş cinayetlerini durdurun
24 Şubat Pazar günü Gönyeli’de yapımı devam eden Otel inşaatında çalışan 29 yaşındaki Beyazit Temiz isimli emekçiyi iş cinayeti neticesinde kaybettik. Beyazit Temiz’e tanrıdan rahmet yaslı ailesine ve yakınlarına sabır dileriz.
İşçinin cansız bedeni olay yerinden kaldırılmadan inşaata devam edilmesi başta işverenin ve yetkililerin insanlık ayıbıdır, vicdansızlıktır.
İş kazaları ve iş cinayetleri ile ilgili rakamlar ürkütücüdür. 2009-2017 yılları arası 1908 iş kazası meydana gelmiş, bu kazalarda 1861 emekçi yaralandı, 51 emekçi ise hayatını kaybetmiştir. 2018 yılında ise iş cinayetlerinden hayatını kaybedenlerin sayısı 10’dur. Bu rakamlar Çalışma Dairesi ve Polis teşkilatı tarafından kayıt altına alınan rakamlardır. Üstü örtülen, resmi mercilere bildirilmeyen iş kazalarının da küçümsenmeyecek rakamlarda olduğunu biliyoruz.
2019 yılının ilk iki ayında 3 emekçiyi toprağa verdik. İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda ısrarla üzerinde durmamızın amacı, işçiler hayatlarını kazanmaya çalışırken, canından olmamaları, bir tek işçinin dahi çalışırken yaralanmamasıdır. Çünkü işçiler de insandır. Dili, dini, ırkı, ülkesi, cinsiyeti ne olursa olsun bu ülkenin çalışma yasaları tüm emekçiler için geçerlidir. Hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir. Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışma hakkının en temel insan haklarından biri olduğunu vurgulamak isteriz.
Son yıllarda bütün dünyada ve ülkemizde uygulanmaya çalışılan neoliberal politikaların dayattığı sendikasız, güvencesiz, kuralsız, taşeron, denetimsiz ve uzun çalışma süreleri iş cinayetlerinin asıl ve temel nedenidir.
Bunların yanında işçi sağlığı ve güvenliği yasası ve bu yasaya bağlı tüzüklerin uygulanmaması, Çalışma Bakanlığı’nın yasa ve tüzük hükümlerinin açık ve net olmasına rağmen, denetim görevlerinin yeterli düzeyde yerine getirilmemesi iş kazalarına ve cinayetlerine davetiye çıkartmaktadır.
DEV-İŞ iş cinayetlerinin ve kazalarının önlenmesi için, özel sektörde çalışanların sendikalaşmasının önündeki engellerin kaldırılması ve sektörel bazda toplu iş sözleşmesi sistemine geçilmesi ile mümkün olacağına inanmaktadır.
Söylenecek söz, kurulacak cümle artık kalmadı, vicdani olan herkesi bu gerçekleri görmesi, iş kazalarına ve cinayetlerine artık yeter demesini bekliyoruz.
Hasan Felek
Genel Başkan
_______________________________________________________________________
Basın Sen:
Mevcut hükümet göreve geldiği günden itibaren özellikle inşaat sektöründe yapılan denetimler bir taraftan olumlu bir adım olarak kabul görse de, diğer taraftan sadece denetim yapmanın ve yasaların emrettiği şekilde kesilen komik para cezalarının iş güvenliği anlamında caydırıcı olmadığı açık bir şekilde önümüzde durmaktadır.
Bu bağlamda mevcut hükümet dönemindeki yaşanan iş cinayetlerindeki artış, denetimlerin ve cezaların ne kadar yetersiz olduğunu gözler önüne sermektedir. Son olarak Pazar günü 29 yaşındaki genç bir emekçinin 11 metre yükseklikten düşerek hayatını kaybetmesi başta çalışma bakanlığı olmak üzere hükümetin sorumluluğundadır. Emekçi kardeşimizin cansız bedeni henüz daha inşaat alanından kalkmadan sermayenin orada işe devam etmesi ise yüzsüzlüktür. Aynı zamanda da o inşaatı kapatmayan bakanlığın da utancıdır.
Özel sektörde sendikalaşma ve toplu iş sözleşmesinin önü açılmadığı sürece ne yazık ki bu olayları yaşamaya, emeğini satmak için sapasağlam ülkemize gelen işçilerin cansız bedenlerini tabutların içerisinde ülkelerine göndermeye devam edeceğiz. İşte sendikalaşma bu kadar önemli ve değerli bir şeydir. Eğer o iş yerinde sendikalaşma ve toplu iş sözleşmesi olsaydı bugün Beyazıt Temiz isimli kardeşimizin aramızda olma ihtimali çok yüksek olacaktı. O nedenle hükümetin bu cinayetlerin önüne geçmek için atması gereken en elzem adım özel sektörde sendikalaşmayı zorunlu hale getirmektir. Böylece emekçiler daha güvenli ve sağlıklı ortamlarda emeklerini satabilecekler. Ellerindeki kanı temizlemek istiyorlarsa bu yolun önünü ivedilikle açmalıdırlar.
Basın Emekçileri Sendikası
Yönetim Kurulu (a)
Başkan
Ali Kişmir
____________________________________________________________________________
EL-SEN:
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Kubilay Özkıraç, Gönyeli’de dün yaşanan ve 29 yaşındaki bir işçinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan kazayla ilgili açıklama yaparak, hükümete eleştirilerde bulundu.
Yazılı açıklama yapan Özkıraç, kazanın tatil günü olan pazar günü gerçekleştiğine işaret ederek, “Bunun kabul edilebilir bir yanı yoktur” dedi.
Kazanın sorumlusunun hükümet olduğunu savunan Özkıraç, kazaları “cinayet” olarak niteleyerek, hükümeti “Özel sektörde sendikalaşmanın önünü sermayeden korkup engellemekle” suçladı.
Bunların bedelini hükümetin vereceğini ileri süren Özkıraç, “Çıkın ve onurlu bir şekilde gereğini yapınız.” ifadelerini kullandı.
____________________________________________________________________________
BES
Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Mustafa Yalınkaya, Gönyeli’de dün yaşanan ve bir işçinin ölümüyle sonuçlanan iş kazasının sorumlusunun, “özel sektörde sendikalaşmanın önünü açmayan ve yeterli denetim yapmayan” hükümet olduğunu savundu.
Konu hakkında yazılı açıklama yapan Yalınkaya, “29 yaşında alın terini döküp ekmeğini kazanmak isterken 11 metre yükseklikten düşerek hayatını kaybeden Beyazıt Temiz’in faili mevcut hükümettir” dedi.
Yalınkaya, şöyle devam etti:
“Bir taraftan yeterli denetimler yapılmazken, diğer taraftan ise özel sektörde sendikalaşmanın önünü açamayan bu hükümet tamamı ile sermayenin yönlendirmesiyle hareket etmektedir. Emekçiyi ve alın terini önceliği olarak görmeyen bu hükümet, ne yazık ki yaşanan iş cinayetlerinin baş sorumlusudur.”