Karanlığın Sol Eli, Ursula K. Le Guin
Le Guin bu türün ustası ve bu kitap bilimkurgu/fantastik dalında cinsiyetle nasıl oynandığı açısından belki de her listenin ilk sırasındadır. Gethen gezegenindeki insanlar ambiseksüel (her-iki-cinsel), sabit bir cinsiyetleri yok—cinsiyetlerini her çiftleşme döneminde kendileri seçebiliyorlar. O sürenin dışında tek bir cinsiyette kalmayı seçenlere sapkın gözüyle, bir anormallik olarak bakılıyor. Bu çift cinsiyetliliği keşfi, Gethen’i diğer gezegenlerle esnek bir konfederasyona dahil etmek için gönderilmiş olan ana karakter için epey zorluğa sebep oluyor ama sonuç itibariyle çok keyifli bir okuma ortaya çıkıyor.
Dawn, Octavia Butler
Dawn’da, Lilith Iyapo, dünya nükleer bir savaşla harabeye döndükten iki yüz elli yıl sonra bir uzay gemisinde uyanıyor. Uzaylı bir ırk hayatta kalan insanları kurtarmış ve Lilith, dünyaya geri dönme isteğinin karşılığı olarak, uzaylı-insan melezi yeni bir ırk başlatmak üzere seçilmiş. Oankali denilen uzaylılar eril, dişi veya ooloi olabiliyorlar—ooloi’lerin cinsiyeti yok ve Oankali’ler arasında en güçlü olan onlar. İnsan genetiği ile oynamak için kullanabildikleri duyargaçlı kollara sahipler.
Seveneves, Neal Stephenson
Bu kitap, dünyanın uydusu ayın anlaşılmaz şekilde parçalanması ile başlıyor ve böyle bir felaketin ardından insanlığın çaresizce kendini kurtarma çabalarını inceliyor. Uzayda bir “Nuh’un Bulutu” yaratılıyor ve her ülkeye dünyayı yok edecek olan yıkıcı “Çetin Yağmur”dan kurtarıp buraya göndermek üzere az sayıda genç seçme izni veriliyor. Ama uzay tehlikeli ve öngörülemez ve en sonunda yalnızca sekiz insan hayatta kalıyor. Bunların tümü kadın ve bir tanesi de menopoza girmiş. Döllenme gerektirmeyen bir üreme biçimi olan partenogenez süreci kullanılarak bu yedi kadın gebe kalıyor ve genetiği değiştirilmiş yedi yeni insan ırkının “Yedi Havva” olarak bilinen yaratıcısı oluyorlar.
Mask of Shadows, Linsey Miller
Mask of Shadows, hızla okunan bir genç/yetişkin fantastik romanı. Kraliçe’nin suikast takımının en yeni üyesi olmak için elemelere katılan bir hırsız hakkında. Ana karakter Sal akışkan toplumsal cinsiyetli ve kendi memleketini yıkan Kraliçe’den intikam almak istiyor. Sal’in kitap boyunca incelikli bir şekilde işlenen cinsiyet kimliği, daha klasik fantastik öğelere benzersiz bir perspektif kazandırılmış.
Bulut Atlası, David Mitchell
Bu kitap aslında toplumsal cinsiyetle o kadar doğrudan ilgili değil ama film uyarlaması geleneksel rolleri altüst etme yönünde cüretkâr bir girişim. Aynı aktörler değişen toplumsal cinsiyetlerde ve ırklarda birden fazla karakteri oynuyorlar. Bence pek işe yaramamış ve bu kitabın neden filme uyarlandığını da hiç anlamış değilim ama Mitchell usta bir kurgu dünya yaratıcısı ve bu kitaptaki toplumlar eşsiz bir şekilde kurgulamış. En sonunda kıyamet sonrası bir geleceğe ulaşan birçok dönemde ele alınıyorlar ve kitabı bitirdikten uzun süre sonra bile aklınızı meşgul etmeye devam ediyorlar.
Kaynak: www.tor.com
Çeviri: Serap Güneş
Türkçe Kaynak:
https://dunyadanceviri.wordpress.com/2019/02/09/cinsiyet-rollerini-altust-eden-bes-bilimkurgu-fantastik-kitap-amy-ewing/