2015 ve 2017 yıllarında farklı farklı tarihlerde devletin kontrolünde kalması gereken ormanlık araziler özel şahıslara kiralandı.
Söz konusu şahıslar iş insanı ve Kıbrıs Postası sahibi Polat Alper ve dönemin UBP’li Turizm ve Çevre Bakan’ı Kutlu Evren’in oğlu Mustafa Evren…
Alper ve Evren’e keyfi bir şekilde ve yasa dışı taşınmaz orman arazisi kiralandı.
Kiralama işlemini yapam Turizm ve Çevre Bakanı Kutlu Evren yetkisini aştı.
İmzasız dilekçe işleme alındı.
Kiralama yasa kapsamında değil.
Yüksek orman arazisi kiralanarak keyfi işlem yapıldı.
Ombusperson Emine Dizdarlı bugün yayınladığı raporda Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında olan yüksek orman arazisi olan taşınmaz malların döneminin Turizm ve Çevre Bakanı Kutlu Evren’in oğlu ile iş insanı Polat Alper’e kiralandığını ve söz konusu arazilerin Devlet’in kontrolünde kalması gereken taşınmaz mallar kapsamında oldukları nedeniyle ve ilgili Bakanlıkların söz konusu taşınmazları kiralama yetkileri bulunmadığından iptal edilmeleri gerektiğini açıkladı.
İmzasız dilekçe ile işlem
2 Ekim 2015 tarihinde KKTC Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanlığı’na yazılı olarak başvurarak Karaman Köyü’nde kain Pafta/Harita XII/27 W1 Parsel 114, 115 ve 116’nın ağaçlandırmak maksadıyla kendisine kiralanmasını talep eden Polat Alper’e, 28 Ekim 2015 (CTP-UBP hükümette) tarihli Kira Sözleşmesi tahtında Karaman Köyü, Pafta/Harita XII/27 W1 Parsel 114, 115 ve 116 kiralanır. Fakat kiralanan araziler. Devlet koruması altında olan ve Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında olan taşınmaz mallar olduğu ortaya çıkar.
Ombusperson raporuna göre iş insanı Polat Alper 31 Mart 2017 (UBP-DP azınlık hükümeti) tarihinde KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı, Orman Dairesi Müdürlüğü’ne bir dilekçe vererek Karaman Köyü’nde kain Pafta/Harta XII/27 WI Parsel 96/1referanslı arazinin şahsına kiralanmasını talep etti. Ombusperson dilekçeyi incelediğinde ise, söz konusu dilekçede Polat Alper’in imzasının olmadığı tespit edililir.
İmzasız dilekçeye rağmen, KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın işlemleri başlattığı ve sonuçlandırdığı tespit edildi. Ombusperson konuyla ilgili şu ifadeleri kullandu: “İmzasız dilekçe ile idari işlem başlatılması, İdarenin görevini özenle yerine getirmediğinin ve/veya göstermesi gereken dikkat ve ihtimamı göstermediğinin bir göstergesidir.”
Yasa kapsamında olmayan kiralama
Talep edilen malların Devlet koruması altında olan ve Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında taşınmaz mal statüsünde olduğunu kaydeden Ombusperson, “Bu bağlamda, ne Sayın Polat Alper’e ne de Sayın Mustafa Evren’e kiralanan araziler 19/2003 sayılı Yasa kapsamında değildir ve bu Yasa kuralları çerçevesinde kiralanması da mümkün değildir” tespitini yaptı.
Keyfi işlem
Polat Alper ve Kutlu Evren’in oğlu Mustafa Evren’e kiralanan arazilerin Fasıl 60 Orman Yasası’nın 3’üncü maddesinin 1’inci fıkrası uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından yüksek orman arazisi ilan edildiğini kaydeden rapor, ““Major Forest” sözcüğü daha büyük veya esas ormanı, “Minor Forest” ise daha küçüğünü ifade etmektedir. Yüksek Orman Arazisi”leri hiçbir şekilde kiralanamayacağından bir Yasası mevcut değildir. Görülüyor ki idare bu durumu kullanarak keyfi işlem yapmaktadır” denildi.
Bakanlık yetkisini aştı
Raporda, Taşınmaz Hazine Malları (Kiralama ve Değerlendirme) Yasası’na atıfta bulunularak, bu kapsamda hazırlanan bahse konu sözleşmenin ve arazilerin KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı tarafından kiralanmasının mümkün olmadığı vurgulandı.
Raporda, “KKTC Maliye Bakanlığı’nın imzasını ve onayını taşımayan sözleşmenin hükmü ve/veya geçerliliği tartışmaya açıktır ve/veya KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın kiralama yetkisi yoktur. Bir an için söz konusu arazilerin kiralanabileceğini düşünsek dahi, KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın Taşınmaz Hazine Mallarını kiralama yetkisi yoktur” denildi.
Devletin kontrolünde kalması gerekirdi
Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanlığı ile KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı Orman Dairesi Müdürlüğü tarafından Mustafa Evren ile Polat Alper’ kiralanan arazi ve söz konusu taşınmaz malların Devletin kontrolünde kalması gerektiği vurgusu yapılan raporda, taşınmaz mallar kapsamında oldukları nedeniyle ilgili Bakanlıkların söz konusu arazileri kiralama yetkileri olmadığını ve bu kararın iptal edilmesi gerekliliği kaydedildi.
İşte raporun tamamı:
http://ombudsman.gov.ct.tr/anasayfa/haberler.aspx?ArticleIdPrm=10683&fbclid=IwAR0-HETXLbkiLMDhigU4WTD349mpSELKzbXOS5kUnnm1Zva4Hm4oSqbEbck