Kanlıköy barajında yaşam kurumaya yüz tutarken yaklaşık 8 bin balık Taşkent Doğa Parkı tarafından kurtarıldı.
Baraj suyunun sulama alanında kullanılmak üzere çekildiği Kanlıköy’de almış oldukları bilgi üzerine ilkin incelemelerde bulunan Doğa Parkı yetkilileri, dün sabah gerçekleştirmiş oldukları kurtarma operasyonuyla binlerce balığın yaşamını sürdürmesini sağladı.
Suyun yüzey alanının toplamın %3 seviyesinde olduğu ve su hacminin binde bire düştüğü barajda, kalan 150 adet 40-50 cm ve geri kalanları da yavru olmak üzere yaklaşık 8 bin balık Taşkent Doğa Parkı’na nakledildi.
“On Binlerce Balık Halen Yaşam Mücadelesi Veriyor”
Kurtarılan balıkların yanı sıra on binlerce balığın hala yaşam mücadelesi verdiği Kanlıköy barajında, bu balıklarında kurtarılabilmesi için göletin bir kenarına havuz oluşturulacağı öğrenildi. İçişleri Bakanlığına bağlı Merkez Kaymakamlığının girişimi ile Karayolları Dairesinden sağlanacak bir iş aracıyla oluşturulacak olan bu havuzla birlikte, kalan balıkların yaşatılması için zamana karşı yarış ise devam ediyor.
“Kuruyan Göletler Balıklar ve Etrafındaki Ekolojik Yaşam İçin Büyük Tehdit”
Kurtarılan balıkların arasında sazan ve sivrisinek balığı olmak üzere iki tür olduğunu dile getiren Taşkent Doğa Parkı Su Ürünleri Mühendisi-Biyolog Yonter Meray, suyun doğal yaşamı her zaman için desteklediğini, bu gibi göletlerin kurumasının hem içerisinde yaşayan balıklar, hem de etrafında oluşan ekolojijk yaşam için tehdit oluşturduğunu belirtti. Bu bağlamda bugün kurtarılan balıkların yanı sıra sulak alanlarımıza sahip çıkılmasının önemine de değinen Meray, “göletler yalnızca balıklar için değil, etrafındaki yaban hayat ve göçmen kuşlar için de oldukça önemlidir. Sulama alanında kullanılmak üzere göletin kurumasına sebebiyet verilmesi ve normal şartların çok altında bir su seviyesinde tamamen kurumaya yüz tutması, burada yaşayan balıkların kurtarılmasını elzem hale getirdi. Bu kapsamda yaklaşık 8 bin balığı Taşkent Doğa Parkında kendi filtrasyon sistemi olan tatlı su alanına naklettik” dedi.
“Balıklar Sinek Popilasyonuna Karşı Biyolojik Çözümdür”
Kurtarılan balıkların sineklerin larvalarını yediğine de değinen Meray, bu balıkların sineklere karşı yaban hayatı ve insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek kimyasal çözümler yerine devreye giren, doğal-biyolojik çözümler olduğuna vurgu yaptı.
Ayrıca Meray, balıkların alternatif yaşam alanı çözümü bulunarak, kimi göl ve göletlere yeniden bırakılacağını da belirtti.
Alo 1190 Yaban Hayat Destek Hattı
Haber: İbrahim Emre Sugel / Taşkent Doğa Parkı Basın Sorumlusu