Maliye Bakanı Dursun Oğuz, Gündem Kıbrıs’tan Alihan Pehlivan’a açıklama yaparak, kara para aklama yasası ile 9 kişinin kayıt dışı gelirinin kayıt altına alındığını açıkladı. Oğuz yaptığı açıklamada, 9 kişinin toplamda 812 milyon TL’lik kayıt dışı gelirini devlete beyan ettiğini duyurdu.
Maliye Bakanı Gündem Kıbrıs’a açıklama yaparak, kararname çerçevesinde 5 kişinin Lefkoşa’da 731 Milyon TL, 4 kişinin ise Girne’de 81 Milyon TL gelir elde ettiklerini, bu gelirlerini devlete beyan etmediklerini ve yasa gücünde kararname ile bu gelirin beyan edildiğini açıkladı.
Oğuz, açıklamasında şunları kaydetti:
Amacımız kayıt dışı olan parayı denetim altına almaktır. Sanki de kötü bir şey yapılıyormuş gibi izlenim doğru değil. Bu kayıt dışılıkla mücadeledir. Tabii ki, kayıt dışılığın önüne geçmek de hükümetlerin görevidir. Bununla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maliye’nin gelirlerini artırmak anlamında, bazı indirimler yapmıştık. Şans oyunları ile ilgili çalışmalarımız da sürüyor. Bunlar çözüldükten sonra, hedefimiz, kayıt dışı şekilde elde edilen gelirlerin kayıt altına alınması ve devletin alması gereken vergiyi almasıdır.
Devletin elde ettiği gelir 20 milyon 300 bin TL
‘Kara Para Yasası’ olarak adlandırılan yasa kapsamında devlet, sadece 21 günde kendisine beyan edilen toplam 812 milyon TL’lik gelirin yüzde 2.5’unu vergi olarak aldı. Buna göre, devlet beyan edilen meblağın 20 milyon 300 bin TL’sini kasasına koydu.
İnanılmaz bir oran
Ekonomist Devrim Barçın ise konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 9 kişinin kayıt dışı gelirinin kktc 2021 bütçesinin %7.9’unu oluşturduğunu ifade ederek, durumu ‘inanılmaz bir oran’ olarak niteledi.
Barçın açıklamasında, sadece 9 kişiden zamanında bu gelirin normal oranda vergi alınması halinde bütçenin fazla vereceğini de ifade ederek, ”Bu ülkede kaynak vardır, alt yapı yatırımları için bile TC’den para almadan bütçede kaynak vardır, sorun sözüm meclisten dışarı özel sektör işvereninin kayıt dışılığı ile mücadele edecek siyasi iradenin olmamasıdır” dedi.
Temmuz 2021’de devletin KDV geliri 25 milyon TL’ydi
2019 ile Temmuz 2021 arasında KDV vergi verilerine bakıldığı zaman, 3 büyük kırılma dikkati çekiyor. Bunlardan birincisi 2020 başında gerçekleşen ilk kapanmada, ikincisi 2021 başında gerçekleşen ikinci kapanma ve sonuncusu da Temmuz 2021 döneminde gerçekleşiyor.
Temmuz 2021 yılında ekonomik faaliyetler Şubat ayındaki kapanmanın gerisine düşmüş olmalı ki, KDV dahil olan gelirlerin toplanması 25 milyon TL seviyesine düşerek Covid19 başladığından beri en düşük 2. seviyede vergi geliri toplandı.
kktc’nin 2021 yılı Mali Bütçesi 10 milyar 210 milyon TL
Ocak 2021 yılında Meclis’te görüşülerek onaylanan kktc’nin 2021 yılı Mali Bütçesi 10 milyar 210 milyon TL olarak belirlenmişti. Karar, mecliste oy çokluğu ile kabul edilmiş, 2020 bütçesine göre, yüzde 14,91 artış sağlanmıştı.
Yasa 26 Ağustos’ta geri çekilmişti
Azınlık Hükümeti, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşınan ve ‘kara para aklama yasası’ olarak bilinen, Yasa Gücünde Kararname‘yi sessiz sedasız geri çekmişti.