Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), insan baskısı nedeniyle Dünya’nın son 44 yılda omurgalı hayvan nüfusunun yüzde 60’ını kaybettiğini açıkladı.
WWF, “Yaşayan gezegen” başlıklı yıllık raporunda 1974 ile 2014 arasında yok olan memeliler, kuşlar, balıklar, sürüngenler ve amfibyenler gibi yabani hayvanlara dikkat çekti.
Faunadaki gerilemenin tüm yerküreyi ilgilendirdiğini belirten WWF, özellikle tropik bölgelerin etkilendiğini kaydetti.
Londra Zooloji Toplumu ile birlikte hazırlanan rapor, 16 bin 700 hayvanın (4 bin tür) takibine dayanıyor.
WWF Müdürü Marco Lambergini, “Doğayı korumak sadece değer verdiğimiz kaplanları, pandaları ve balinaları korumak değildir. Daha geniş bir anlamı vardır: istikrarsızlaşmış bir iklim, tükenmiş okyanuslar, bozulmuş toprak, boşalmış ormanlar ve biyoçeşitliliğinden mahrum kalmış bir gezegende insanlar sağlıklı bir ve müreffeh bir gelecek bulamaz” dedi.
Karayipler/Güney Amerika için korkunç bir bilanço var. Bu bölgeler 44 yılda vahşi hayvan nüfusunun yüzde 89’unu kaybetti. Kuzey Amerika ve Groenland, yüzde 23 kayıpla daha iyi bir tablo ortaya koyarken, Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yok olan hayvan nüfusu yüzde 31 olarak tespit edildi.
Lambertini, CO2 konusunda nötr bir topluma derhal geçmek gerektiğini belirtirken, doğadaki mevcut durumun tersine döndürülmesi, temiz enerji üretilmesi ve tarımsal üretimin iyileştirilmesi, toprak ve okyanusların yeteri kadar restore edilmesi gerektiğini kaydetti.