• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Pazartesi, Mayıs 12, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
19 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa HABER DÜNYA

30 yıl sonra: “Esaretin Bedeli” | Scott Tobias

Gazedda Gazedda
30 Eylül 2024
Okuma Süresi: 5 dk
A A
30 yıl sonra: “Esaretin Bedeli” | Scott Tobias
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

*Bu yazı, Cüneyt Bender tarafından Scott Tobias’ın The Guardian’da yayımlanan makalesinden çevrilmiştir.


Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption), tüm zamanların en iyi filmi değildir. Hatta, 1994 yılının en iyi filmlerinden bile değildir; Ucuz Roman (Pulp Fiction), Hong Kong Ekspresi (Chungking Express), Şike (Quiz Show) ve Krzysztof Kieślowski’nin “Üç Renk” üçlemesinin son iki filmi aynı yıl yapıldı. Esaretin Bedeli yine de IMDb’nin “en iyi 250 film” listesinde hâlâ en üst sırada, Kara Şövalye (The Dark Knight) ve Baba (The Godfather) filmlerinin hemen üzerinde yer alıyor. Oysa bu film gösterime girdiğinde fena olmayan eleştiriler almış, ortalama bir hasılat elde etmiş, pazarlama kampanyasına rağmen Oscar ödülü de kazanamamıştı. Bu, akıl almaz bir diriliş hikayesi: hapishanede yirmi yılı bir taş çekiciyle hücre duvarında gedik açarak geçirecek kadar istikrar ve düzen gerektiren, kablolu televizyon yayınından da beslenen, uzun bir serüven.

Filmin IMDb’de bu kadar yüksek konumda olmasının esas nedeni kitlesel uzlaşıyla ilgili, oy veren yaklaşık üç milyon kişi geniş kitlelerce sevilen bu dramı gönülden destekliyor. Bu, Sight&Sound’un 2022 eleştirmenler anketinde “tüm zamanların en iyi filmi” seçilen, 200 dakikalık bir zaman deneyi olan Jeanne Dielman (Chantal Akerman, 1975) gibi daha dar bir izleyici kitlesine hitap eden bir yapım için mümkün olamazdı. Ne var ki, stüdyo filmlerinin çoğu mümkün olan en geniş izleyici kitlesine ulaşmayı hedefler, bu yüzden Esaretin Bedeli’nin 30 yıl sonra hâlâ bu kadar çok kişiye hitap etmesi dikkate değer. Nedenleri de bariz, Morgan Freeman’ın hikaye anlatırken olduğu kadar karakterinin duygularını yansıtırken de başvurduğu ağırbaşlı performansı bu nedenlerin başında geliyor.

Yazarı ve yönetmen Frank Darabont, Stephen King’in Rita Hayworth and Shawshank Redemption adlı novellasından uyarladığı filmde hem mecazi hem de gerçek anlamda firar hikayesine dönüşen, modası geçmiş bir hapishane dramı sunuyor. Film, dünyevi sınırlamalardan nasıl kurtulacağınızı öğreten ilham verici bir ders olarak başlayıp hapishane mahkumu kahramanlarının yaratıcılıklarının ödüllendirildiği, kötü adamların da layığını bulduğu mutlu bir sonla bitiyor. Bu, belki de Hollywood sinemasının tipik bir örneği ama Esaretin Bedeli’nin onyıllara yayılan, zorluklar karşısında gelişen, hapishane avlusundaki çatlaklardan filizlenen yeşil sürgünler gibi büyüyen bir dostluğa dayalı derinlik hissini inkar etmek kolay değil.

Bankacı Andy Dufresne (Tim Robbins), karısını ve karısının sevgilisini öldürmekten iki kez müebbet hapse mahkum edilir, duruşma esnasındaki soğukkanlı hesapçılığı hakimin de gözünden kaçmaz. Ne var ki, yalnızca ikinci kısım doğrudur. Andy, 1947’de Shawshank eyalet hapishanesine geldiğinde orayı dolduran kabadayılar, özellikle de Ellis “Red” Redding (Morgan Freeman) bu ince yapılı beyaz yakalının eninde sonunda çözüleceğini düşünür ama hapishane onun kararlılığını daha da güçlendirir. Red’in içeriye her türden kaçak mal sokabildiğini öğrenen Andy, bir taş çekici ve büyük bir Rita Hayworth posteri sipariş eder. Bu, alışılmadık bir jeoloji tutkusuna ve bilindik bir çekici kadın hayranlığına işaret ediyormuş gibi görünür. Red ise Andy’nin tekrarlanan cinsel saldırılara karşı direncini ve hem kendisi hem de etrafındaki diğer mahkumlar için hapishaneyi “daha iyi bir yer” haline getirme ısrarını takdir etmeye başlar.

Andy’nin muhasebe becerilerini ustaca kullanarak gün boyunca ağır iş yaptıktan sonra arkadaşlarına soğuk birer bira kazandırması veya Red’in anlaşılması güç kaçakçılık yöntemlerini konuşturması hatırlanırsa, Andy ve Red yeni fırsatlar yaratmak konusunda beceriklidirler. İncil’e sıkı sıkıya bağlı hapishane müdürü (Bob Gunton) hapishane işçilerini daha büyük sözleşmeler ve rüşvetler için sömürmeye başladığında hesapları düzenlemek için Andy’yi işe alır. Bu durum Andy ve arkadaşlarının daha iyi muamele görmesini sağlasa da onu büyük bir yasadışı operasyonun önemli bir parçası haline getirme riskini taşır. Andy, hapishane kütüphanesini genişletme projesi için yeni kaynaklar yaratır ama türlü badirelerin de eli kulağındadır.

“Ya yaşamakla uğraşacaksın ya da ölmekle,” repliği Esaretin Bedeli’nden hatırlanabilecek bir replik, “Bu dünyada taştan yapılmamış yerler de var,” repliği de öyle. Andy’nin diğer mahkumlara (ve büyülenmiş izleyicilere) dış dünyanın acımasız belirsizliğinin ötesine geçen manevi bir tutum sergilemesi sessiz ve kendinden emin bir filozof gibi görünmesi nedeniyle bazen film yeni bir dini hareketin temellerini oluşturuyormuş gibi hissettirebilir. Andy, bir grup hapishane tecavüzcüsünden ve otuz günlük hücre hapsinden böyle kurtulur, gündelik hayatın aksiliklerinden ve hayal kırıklıklarından siz de böyle kurtulabilirsiniz. Film afişinde de açıkça bu yazılıdır: “Umut sizi özgürleştirir.”

Daha duygusuz bir film işte orada durabilirdi. Nihayetinde hem Andy hem de Red için en olası son, 50 yılın ardından şartlı tahliyeyle başa çıkmayan yaşlı arkadaşları Brooks gibi, cezalarını çekip toplumsal hayata uyum sağlayamamaları olurdu. Gerçek özgürlüğe ulaşmak bir ihtimal olarak belirdiğinde, içinizde hapishane müdürü ve adamlarının asla dokunamayacağı bir şeyi beslemenin ne anlamı var? Bu, Esaretin Bedeli’nin daha tatmin edici bir sonla bitmesini, CinemaScore’dan A+ almasını sağlayabilirdi ama Andy ve Red gibi adamların soğuk demir parmaklıkların ardında umudu ve özgürlüğü yeniden tanımlamayı öğrenmelerini dikkate almazdı.

Yine de filmin finalinde yaşadığımız dokunaklı tatmini, bu tatmini mümkün kılan olay örgüsünün ve karakterlerin ustaca işlenmiş olduğunu inkar etmek kolay değil. 1994’te bile Esaretin Bedeli gibi incelikle işlenmiş anaakım filmlere rastlamak zorlaşmıştı. Otuz yıl sonra, orta büyüklükte bütçeye sahip dönem filmlerinin adeta çıkmaza girdiği günümüzde, bu türden yapımlarla karşılaşmak neredeyse imkansız hale geldi. O zamandan beri, Andy ve Red arasındaki kadar etkileyici bir dostluğu yansıtan pek film yapılmadı. Onlar başlarına gelenlerin ardından hayata yeniden tutunmaya çalışıyorlardı ki arkadaşlar bunu genelde birbirleri için yapmak zorunda kalırlar. Sahip olmadıkları şey de bu durumu değiştirecek bir yazardır.

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

Güney Kore, Japonya ve Çin’den ‘Barış’ Mesajı
DÜNYA

Güney Kore, Japonya ve Çin’den ‘Barış’ Mesajı

Gazedda
23 Mart 2025

Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası'nda ortak çıkar ve sorumluluk kapsamında “barışı gözetecekleri” açıklaması yaptı.

Devamı içinDetails
“Türkiye’nin İhtiyacı İmamoğlu’nu Tutuklamak Değil, Demokrasidir”
DÜNYA

“Türkiye’nin İhtiyacı İmamoğlu’nu Tutuklamak Değil, Demokrasidir”

Gazedda
23 Mart 2025

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP'li yetkililerle görüştü. Bakırhan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ortak açıklama yaptı. 

Devamı içinDetails
İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin
DÜNYA

İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

Gazedda
23 Mart 2025

Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yürütülen yargı süreci bir adli işlem değildir. Tam bir yargısız infazdır" mesajı yayımladı. 

Devamı içinDetails
Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor
DÜNYA

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Gazedda
23 Mart 2025

Oğuz, "Hem normalleşme, hem de ‘terörsüz Türkiye’ sürecinde Erdoğan’ın hem devlet içindeki çeşitli klikleri hem de muhalefetin farklı kesimlerini birbirine karşı harekete geçirip ortaya çıkan tepkiler üzerinden hegemonya kurmak istediğini...

Devamı içinDetails
ABD’den Türkiye İle İlgili Yorumunu Yeniledi: Yakından Takip Ediyoruz
DÜNYA

ABD’den Türkiye İle İlgili Yorumunu Yeniledi: Yakından Takip Ediyoruz

Gazedda
21 Mart 2025

Daha önce "diğer ülkelerin iç karar alma süreçleriyle ilgili yorum yapmıyoruz" diyen Washington'dan Türkiye'de yaşananlara ve İmamoğlu'na dair bir açıklama daha geldi.

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

2 ay önce
Tabipler: Türkiye’de Yaşanan Olayları Derin Bir Endişeyle İzliyoruz

Tabipler: Türkiye’de Yaşanan Olayları Derin Bir Endişeyle İzliyoruz

2 ay önce
Türkiye’de Gençler Sokakta: “Aile Yılı Değil, Direniş Yılı”

Türkiye’de Gençler Sokakta: “Aile Yılı Değil, Direniş Yılı”

2 ay önce
Kayyum İddialarına Karşı CHP’den Olağanüstü Kurultay Kararı

Kayyum İddialarına Karşı CHP’den Olağanüstü Kurultay Kararı

2 ay önce
Kuir Kıbrıs: Bu Yıl Onur Yürüyüşü Sadece Bir Kutlama Değil, Aynı Zamanda Varoluş Mücadelesidir

Kuir Kıbrıs: Bu Yıl Onur Yürüyüşü Sadece Bir Kutlama Değil, Aynı Zamanda Varoluş Mücadelesidir

2 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.