GazeddaWebTV, Damla Dabis Özel’in sunduğu “Gazedda’nın Gündemi” programı ile bu hafta yayın hayatına başladı. İkinci programın konusu ”Güney’in emekçileri” oldu. Pandemi sürecinin başlamasıyla işçilerin yaşadıkları mağduriyetin, devlet tarafından verilen kararlarla daha da güçlenmesi ve gelinen son noktayla ilgili Avukat Tacan Reynar, güneyde çalışan Hasan Ercüment ve güneydeki işinden çıkartılan Ufuk Tarman Perşembe akşamki programa konuk oldu.
Koronavirüs’ün tüm dünyada etkisini göstermesiyle birlikte Kıbrıs’ta da mart ayından itibaren kapanma sürecine girildi. Ada genelinde birçok çalışan pandemi sürecinden kötü etkilenmekle birlikte, güneyde çalışan işçiler için durum çok daha farklıydı. Kendi ülkelerinde seyahat engeliyle karşı karşıya kalan işçilerin bazıları işlerini kaybederken, bazıları ise işlerini kaybetmemek için ailelerinden uzakta kalmayı göze aldı. Bu süreçte güneyde çalıştıkları için devletten destek görmemeleri ve yeni alınan kararla her 15 günde bir test zorunluluğu getirilmesi mağduriyetlerinin artarak devam etmesine sebep oldu.
“Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için”
Kıbrıs’ın güneyinde inşaat sektöründe çalışan Ufuk Tarman, dışişleri bakanının “Gidin, geri dönmeyin” demesiyle güneyde kalmaya başladığını, fakat daha sonra Babalar Günü dolayısı ile kuzeye geçiş yaptığını ve bu süreçte Türkiye’den uçakların gelmeye başlamasıyla, iş yerinde hastalık yayacakları korkusuyla arkadaşlarıyla birlikte açıklama yapılmadan işten çıkarıldıklarını ve şu anda işsiz olduğunu söyledi. İşten durdurulan birçok kişinin olduğunu söyleyen Tarman “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için. Çare bulunacaksa hepimiz için bulunmalı.” dedi.
“Karpaz’dan Baf’a herkes bizim kardeşimizdir”
Gıda sektöründe çalışan Hasan Ercüment ise pandemi döneminde işyerinin hala hizmet vermeye devam ettiğini fakat kapıların kapalı olması dolayısı ile işe gidemediğini söyledi. Bu süreçte yıllık izinlerinin hepsini kullanmak zorunda kaldığını belirten Ercüment, 15 günde bir test yaptırmak için işvereninden izin alamayacağını söyledi.
Ercüment “22 Haziran’dan beri işlerimize gidip geliyoruz. Bugüne kadar bizden kaynaklı herhangi bir vaka çıkmadı. Türkiye’den uçakların gelmesiyle hemen ertesi gün vakalar çıktı. Bakanlar kurulu uçaklara önlem alacak diye toplantı yaptı fakat bizim aleyhimize kararlar verdi.” dedi. Hem güneydeki, hem kuzeydeki bankaların sorun çıkarmasıyla maaşını alamayan Ercüment, sürekli her 2 taraftan da yok sayıldıklarını, ülkenin bu halde olmasının bir utanç olduğunu söyledi. “Yabancı işçiler de dahil, Karpaz’dan Baf’a herkes bizim kardeşimizdir” diyen Ercüment kuzeydeki işçilere sendikalaşma ve örgütlenme çağrısından bulundu.