Türkiye Araştırmaları Enstitüsü tarafından hayata geçirilen ‘Bellek Müzesi’ne dijital olarak BellekMuzesi.org adresinden erişime açıldı.
Türkiye Araştırmaları Enstitüsü (RIT: Research Institute on Turkey) tarafından oluşturulan Bellek Müzesi dijital ortamda yer alıyor. “12 Eylül 1980 Darbesiyle ilgili Türkiye’nin ilk dijital müzesi ve insan hakları arşivi” olarak tanımlanan Bellek Müzesi’nin ” 12 Eylül Darbesi’ne dair verileri derlemek, darbenin bugüne dek süren etkilerini bilgiler ve belgeler ışığında anlamak ve demokrasi mücadelesinin aktif bir bileşeni olmak için” erişime açıldığı ifade ediliyor.
Diital müzede, 1980 Askeri Darbesi sonrasındaki hukuk ve insan hakları ihlallerini konu edinen, tanıkların sözlü kayıtlarına, dava dosyalarına, işkence vakalarında, fotoğraflara, mektuplarla ve çeşitli objelerden oluşan ‘Bellek Nesneleri Koleksiyonunu oluşturan evraklar yer alıyor.
Müzenin himete açıldığı internet sitesinin ilk sayfasında şu ifadeler yer alıyor:
“Tarihsel Adalet için Bellek Müzesi 12 Eylül 1980 Darbesi sürecinde işlenmiş insanlığa karşı suçların kaydını tutuyor ve hak ihlallerini görünür kılıyor. Müze 42 yıldır devam eden adalet mücadelesi ve geçmişle yüzleşme pratiklerine Sözlü Tarih, Dava Dosyaları ve Bellek Nesneleri koleksiyonlarıyla dijital bir bellek mekanı sunuyor. Bunu yaparken açık, demokratik ve kolektif bir platform olarak tarihi aşağıdan yukarı müşterekleştiriyor.
Bir insan hakları arşivi olarak Bellek Müzesi koleksiyonlarındaki belgeler bu dönemde hedef alınanların mücadelesine ve özellikle 1960 – 1991 arasındaki toplumsal ve hukuki süreçlere ışık tutuyor.”Müzede devrimci mücadelenin yükselişinden öğrenci hareketlerine, sendikal örgütlenmeye, kadınların siyasi mücadelesinden anti-faşist direnişe kadar birçok tanıklığın yanında darbenin kolektif belleği, askeri rejim ve onun hukuk sistemi, insan hakları ihlalleri, adalet mücadelesi, uluslararası dayanışma, cezasızlık, yüzleşme ve hesap sorma pratiklerine dair bilgiler yer alıyor.”
Tarihsel Adalet için Bellek Müzesi, Research Institute on Turkey’nin (Türkiye Araştırmaları Enstitüsü) Kolektif Hafıza Çalışma Grubu’nun bir araştırması olarak hayata geçirildi. Çalışmayı destekleyen kurumlar, insan hakları örgütleri, hukukçular, hak savunucuları, tanıklar, akademisyenler ve yazarlar ortak bir amaç için bir araya geldiler: 12 Eylül Darbesi’ne dair verileri derlemek, darbenin bugüne dek süren etkilerini bilgiler ve belgeler ışığında anlamak ve demokrasi mücadelesinin aktif bir bileşeni olmak için. Çünkü geçmiş bugündür”