Doğa bilimciler için bir efsaneye dönüşmüş olan siyah leopar tam yüz yıl sonra ilk kez görüntülendi. The Guardian’da yer alan habere göre, uzun yıllardır yerel halk arasında görüldüğüne dair söylentiler dolaşıyor olmasına rağmen bir türlü varlığı kanıtlanamayan siyah leopar, Kenya’nın Laikipia Vahşi Yaşam Kampı’nda, Britanyalı vahşi yaşam fotoğrafçısı Will Burrard-Lucas tarafından tam yüz yıl sonra görüntülendi.
Siyah kedi görmenin kötü şans getirdiği söylenir ama bu büyük siyah kedi bilim dünyası için büyük bir şans anlamına geliyor. Doğa bilimciler için önemli bir keşif olan bu görüntüler Nick Pilfold’un öncülüğünde kurulan ekibin, uzun bir araştırma ve gözlem sürecinin sonunda elde edildi. Yüz yılı aşkın süredir hem bilim dünyası hem de yerel halk için bir efsane haline gelmiş olan siyah leoparın görüntüleri pazartesi günü, African Journal of Ecology’deki gözlem raporunda yayınlandığından beri dünya basınının ilgisini çekiyor.
Yerel halktan aldığı duyumları takip eden Nick Pilford ve ekibi, alana kurulan özel hareket sensörlerine sahip bir kamera sisteminin yardımıyla bu nadir hayvanı görüntülemeyi başardı. Siyah Afrika leoparını bu kadar özel yapan şey sadece görüntülenmesinin zor olması değil. Ciltte ve tüylerde beyazlığa yol açan albinizmin zıttı olan, aşırı pigment üretiminden kaynaklı olarak kürkün simsiyah olmasına sebep olan gen mutasyonuna siyah leoparların sayısının doğada oldukça az olduğu biliniyordu. Bu yüzden de Afrika’daki varlıkları uzun yıllardır tartışmalıydı.
Dişi olduğu belirtilen siyah Afrika leoparı, fotoğraflarda annesi olduğu varsayılan normal renkli ve daha büyük bir leoparla birlikle dolaşırken görülüyor.
Fotoğrafçı Burrard’ın blogunda yazdığına göre leoparı görüntülemek için sistemi kurduklarında başarılı olacakları konusunda pek de umutlu değillermiş çünkü siyah leopar ilk kez 1909 yılında Etiyopya’da görüntülendiğinden beri, bir daha hiç belgelendirilememişti.