Bir araştırmaya göre, iklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkelerden bazıları, önümüzdeki iki yıl içinde borç ödemelerinde keskin bir artışla karşı karşıya kalacak ve bu da iklim geçirmezliğe yatırım yapma ve ekonomilerini destekleme yeteneklerini sekteye uğratacak.
İklim değişikliğinin etkilerine maruz kalan 55 ekonomiden oluşan bir grup olan Savunmasız 20 (V20) ve Boston Üniversitesi Küresel Kalkınma Politikası Merkezi’nin hesaplarına göre, borç ödemeleri 2024 yılına kadar 69 milyar dolara yükselecek. Bu mevcut 10 yılın en yüksek seviyesi.
Yazarlar, 2022’de borç ödemelerinin 61,5 milyar dolar olduğunu ve 2023’te bunun üzerinde bir rakamın beklendiğini belirtti.
Yazarlar, yükselen piyasa ve gelişmekte olan ülkelerin (EMD’ler) COVID-19 salgını, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı, iklim krizi ve gelişmiş ekonomilerdeki faiz artışları ile mücadele ettiğini ifade etti.
Pandemi küresel finans piyasalarını ve dünya çapındaki ekonomileri sarstıktan sonra dünyanın en yoksul ülkeleri için bir dizi borç tahliye planı başlatıldı.
Bununla birlikte, ilerleme yavaş oldu ve Borç Servisi Askıya Alma Girişimi (DSSI) gibi bazı planların süresi sona erdi.
Raporda, “Borçların hafifletilmesi ve hibeler gibi diğer tamamlayıcı önlemler olmaksızın, V20 ülkeleri, yenilenebilir enerjiler yoluyla gelişmiş enerji üretimi gibi iklim yatırımlarının faydalarından yararlanma yeteneklerini erteleyecek” denildi.
Rapora göre, “İklim etkilerinin kırılgan ülkeler için sermaye artışının maliyetini artırdığı göz önüne alındığında, iklim değişikliği ve borç sürdürülebilirliği arasındaki yakın ilişkinin yakalanması ve borçların hafifletilmesine ihtiyaç duyan ülkelerin bilgilendirilmesi gerekiyor.”
V20 ekonomileri arasında Barbados, Kamboçya, Kosta Rika, Etiyopya, Honduras, Lübnan, Fas, Nepal, Filipinler, Ruanda, Senegal, Sudan, Tanzanya, Tunus, Tuvalu ve Vietnam yer alıyor.