Yakın Doğu Üniversitesi’nden biri Rektör Yardımcısı olmak üzere iki araştırmacının başını çektiği bir ekibin henüz klinik deneme aşamasında olan İtalyan menşei bir burun spreyini izinsiz olarak kktc’ye soktuğu ve bununla da kalmayıp vatandaşlar üzerinde test ettiği ortaya çıktı.
Yakın Doğu Üniversitesi’nin geçtiğimiz gün reklamını yaptığı burun koruyucu spreyiyle ilgili skandal bir durum ortaya çıktı. Perugia Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Avrupa Biyoteknoloji Derneği (EBTNA) ve İtalyan MAGI Group ortaklığında, COVID-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2’nin hücrelere bulaşmasını etkisiz hale getirmek amacıyla geliştirilen koruyucu “Burun Spreyi”nin, KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından onayı alınmaksızın yurttaşlara verildiği belirlendi.
COVID-19’a karşı koruma sağlayabileceği iddia edilen Endovir Stop isimli ilacın Sağlık Bakanlığı’na bağlı İlaç ve Eczacılık Dairesi’nde kaydı bulunmadığı gibi, aynı ilacın halkın bir kesimine reçetesiz olarak dağıtıldığı ve ilacı kullanan kişilerin ilaç hakkında hiçbir şekilde bilgilendirilmediği, test ve takiplerinin yapılmadığı tespit edildi.
Ön araştırma sonuçları ciddi bilim atıf dizinlerinde arşivlenmeyen bir dergide yayımlanan ve yan etkileri tam olarak bilinmeyen Endovir Stop isimli ilacın ayrıca baskı ve tehdit unsurları kullanılarak YDÜ’de çalışan bir grup öğretim üyesi üzerinde de denenmek istendiği ve öğretim üyelerinin bu durumdan büyük rahatsızlık duydukları iddia edildi.
İlaç 87 kişi üstünde denendi
Yakın Doğu Üniversitesi tarafından 4 Ekim tarihinde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:
“İtalya’da 87 kişi üzerinde denenen Burun Spreyi için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de gönüllü kişiler üzerinde deneylerin ilk aşamasına başlanacak. Koronavirüs hastalığına neden olan SARS- CoV-2’yi hücrelere girmeden öldürmesi ve virüsün bulaşmasının önlenmesi için geliştirilen sprey, kontrol grubunda, COVID-19 şüphesi olan kişilerle temas eden yüksek riskli gruplarda ve COVID-19 pozitif kişilerin yakın temaslıları üzerinde uygulanacak.”
Benzer bir olay Türkiye’de de yaşanmıştı
Halk arasında infial yaratan benzer bir olay çok yakın zamanda Türkiye’de de yaşanmış ve reçete yazma yetkisi dahi bulunmayan, akademik kariyeri şüpheli bazı araştırmacıların COVID-19 hastalarına içeriği açıklanmayan, bitki kaynaklı, deneysel bir ilaç verdiği ortaya çıkmıştı. Bu olay, Türkiye’deki COVID-19 hastalarının kobay olarak kullanılıp kullanılmadığı tartışmalarını da beraberinde getirmişti.