UNICEF‘in yaptığı yeni bir analize göre, dünya genelinde 466 milyon çocuk, 1960’lara kıyasla iki kat daha fazla aşırı sıcakların olduğu bölgelerde yaşıyor.
Çalışma, çocukların iklim krizinden nasıl etkilendiğini çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Bu çocukların büyük bir kısmı giderek artan sıcaklıklardan en fazla etkilenen yerler olan Afrika, Asya ve Orta Doğu‘daki bölgelerde bulunuyor.
Guardian‘ın aktardığı analize göre, özellikle Batı ve Orta Afrika’daki toplam 123 milyon çocuk, yani bölgedeki çocukların yüzde 39’u, her yıl ortalama dört ay boyunca 35°C’nin üzerindeki sıcaklıklarla karşı karşıya kalıyor. Ortalama olarak Mali’de 212 gün, Nijer‘de 202 gün, Senegal‘de 198 gün ve Sudan‘da 195 gün aşırı sıcaklar yaşanıyor.
Bu durum, Çad, Nijer, Nijerya gibi Afrika ülkeleri ile Hindistan ve Pakistan gibi Güney Asya ülkelerinin de aralarında bulunduğu sekiz ülkede çocukların yarısından fazlasının yüksek sıcaklıklarla başa çıkmak zorunda kaldığını gösteriyor.
Aşırı sıcaklar çocuklar için ciddi sağlık riskleri doğuruyor
Yaklaşık 65 yılda çok sıcak günlerin sayısının iki katına çıkması, özellikle çocuklar için ciddi sağlık riskleri doğuruyor. Aşırı sıcaklıklar, çocukların fizyolojik olarak daha hassas olmaları nedeniyle susuz kalma, ısı bitkinliği ve ısı çarpması gibi tehlikelere yol açabiliyor. Ayrıca, çocukların eğitim hayatı da bu durumdan olumsuz etkileniyor; okullar aşırı sıcaklıklar nedeniyle kapanabiliyor ya da çocuklar sıcaklık nedeniyle okula gidemiyor.
UNICEF’in raporunda, artan sıcaklıkların çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerine de dikkat çekiliyor. Aşırı sıcaklıklar, çocukların stres seviyelerini artırabiliyor ve onların iyilik halini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Ayrıca, sıcaklıkların artması, tarım ve gıda güvenliği üzerinde de baskı oluşturuyor, bu da çocukların beslenme durumu ve genel sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor.
UNICEF, hükümetlere ve uluslararası topluma, çocukların bu zorlu koşullara uyum sağlayabilmeleri için acil eylem çağrısında bulundu. Örgüt, özellikle, çocukları korumaya yönelik politikaların geliştirilmesi ve uygulamaya konulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, iklim krizine karşı daha güçlü önlemler alınmasının, bu krizden en fazla etkilenen çocukların korunması için hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
Analiz, iklim değişikliğinin çocuklar üzerindeki etkilerini gözler önüne sererken, aynı zamanda gelecekte bu durumun daha da kötüleşebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Eğer küresel sıcaklık artışları engellenmezse, çok daha fazla sayıda çocuk bu tür tehlikelerle karşı karşıya kalacak.