Medya kuruluşları, yargılama süreci henüz tamamlanmamış; şüpheli durumundaki bireylere ilişkin hüküm giymiş gibi yapılan haberlerle, bireylerin onur ve saygınlıkları zedeleyecek yayınlara imza atmaktadır.
Dün Kıbrıs Postası adlı internet gazetesinde kadın cinayetlerine tepki göstermek amacıyla vibratörü öpen bir kadının haberi paylaşıldı.
Kadınların öldürülmesine tepki göstermek amacıyla Didem Ceran adlı bir kişinin kişisel sosyal medya hesabından yaptığı yayında, vibratörü öpmesi haber niteliği olan bir yayın olarak değerlendirilirken, bahsi geçen haberde Ceran’ın vibratörü öptüğü kısım sansürlenerek kamuoyuna servis edildi.
Gazedda Kıbrıs’ın yaptığı araştırmada aynı haberin, Türkiye’deki birçok basın yayın organında yer aldığı, Kıbrıs Postası’nın ise bahsi geçen haberi Sözcü Gazetesi’nden alarak sayfasında paylaştığı tespit edilmiştir.
Bireyin kendi rızasıyla paylaştığı videodan alınan fotoğraf, cinsellik çağrıştırdığı için sansürlenirken, haberin alındığı Sözcü gazetesinde de fotoğrafın aynı şekilde sansürlendiği, dolayısıyla Kıbrıs Postası editörlerinin haberin fotoğrafını Sözcü gazetesinin web sitesinden alarak kendi sayfalarında yayımladıkları tahmin edilmektedir.
Yine Kıbrıs Postası gazetesinin bugünkü bir başka haberinde ise, Nijerya uyruklu iki kişinin hesaplarına zorla para aktarmakla suçlandığına yönelik bir paylaşım yapıldı. Haberde, zanlıların isimleri ve fotoğrafları sansürlenmeksizin, açıkça paylaşıldığı gözlemlenmektedir.
Gazetelerin adli haberleri yaparken, suçu henüz mahkeme tarafından kanıtlanmamış bireylerin masumiyet haklarına saygı göstermeksizin isim ve fotoğraflarını açıkça paylaşması açık bir insan hakkı ihlalidir. Dünyanın birçok ülkesinde adli haberlerin bu şekilde servis edilmesi suç olarak sayılırken, ülkemizde, basın alanında bu konuyla ilgili herhangi bir yasal düzenleme olmadığı bilinmektedir.
Konuya istinaden; evrensel bir hak olarak Masumiyet Karinesi, herhangi bir kimse; aleyhinde verilmiş kesinleşmiş yargı kararı olmadıkça suçlu değildir” olarak tanımlanmaktadır.
kktc Anayasası’nda Masumiyet Karinesi (Madde 18) şu şekilde ifade edilmektedir: Bir suçtan sanık herkes, suçluluğu yasaya uygun olarak ispat edilinceye kadar suçsuz sayılır.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde ise bu maddeden şu şekilde bahsedilmiştir (Madde 6): Kendisine bir suç yüklenen herkes, suçluluğu kanuna göre kanıtlanıncaya kadar masumdur.
Medya kurum ve kuruluşlarının, kendi rızası ile sosyal medya üstünden yayın yapan bireyleri; sırf cinsellik çağrıştırdığı için sansürlemek yerine; suçu sabitlenmemiş bireylerin kişilik haklarını koruma noktasında daha hassas olmaları gerektiğine inanmaktayız.