Kıbrıs Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı verilerine göre, aşı olan yaş gruplarında son dönemde vaka sayılarında önemli bir düşüş kaydedilirken daha genç yaş gruplarında büyük bir artış görülüyor.
Sağlık Bakanlığı’nın Epidemiyolojik Denetim Birimi tarafından toplanan veriler, aşıların vaka sayısının düşüşünde etkili olduğunu, hastalanma riskini ve tedavi ihtiyacını azalttığını gösteriyor.
1-10 Nisan 2021 döneminde kaydedilen her 10 vakadan altısı 19-50 yaş grubu ile bağlantılıydı. Özellikle toplam 4.737 vakanın 1008’i (%21,3) 19-29 yaş, 907’si (%19,1) 30-39 yaş ve 707’si (%14,9) 40-49 yaş grubu ile bağlantılıydı.
Aynı dönemde 50-59 yaş grubu arasında 579 vaka kaydedildi. Bu grup şu an Sağlık Bakanlığının aşılama programında ilk sırada yer alıyor.
Bunun aksine, nisan ayının ilk 10 gününde, çoğunluğunun ilk doz aşı olduğu 70 yaş ve üzeri kişilerde vaka sayısı önemli ölçüde azalarak toplam vakaların %4’ünü oluşturdu (188).
Aynı durum hastanelere giriş yapan COVID-19 hastalarda da görüldü. Buna göre, 1-10 Nisan döneminde, COVID-19 bölümünde tedavi altıda bulunan hastaların yaş ortalaması 62,5 ve Yoğun Birimde ise 60,5 olarak açıklandı. Bu veriler gittikçe daha genç yaştaki kişilerin ciddi semptomalar göstererek tedaviye ihtiyaçları olduğunu kanıtladığı belirtildi.
Yukarıdaki verilerin aşı programının hızlıca ilerletilmesi gerektiğini gösterdiğini belirten Sağlık Bakanlığı, 70 yaş ve üzeri kişilerde vaka ve hastanelerde tedavi sayısının azalması yönündeki olumlu sonuçların virüsten korunmak ve en erken zamanda normal koşullara geri dönmek için nüfusun aşılanmasının ne kadar önemli ve katalizör rol oynadığını teyit ettiğini vurguladı.
Prof. Dr Karayiannis: “Paskalya’da herhangi bir gevşeme olur mu henüz emin değiliz”
Pandemi Bilim Komitesi Üyesi, Lefkoşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji/Moleküler Viroloji Profesörü, Dr. Petros Karayiannis, salı günü Kıbrıs Haber Ajansı’na (KHA) yaptığı açıklamada, Paskalya’da herhangi bir gevşeme olup olmayacağından emin olmadıklarını, günlük yeni koronavirüsü vakalarının sayısının sabitleşmediğini söyledi.
“Gevşeme olup olmayacağını söylemek için henüz çok erken, hala her gün yüksek sayıda vakalar var” şeklinde konuşan Prof. Dr. Karayiannis, kiliseye gidecek kişilerin sayısıyla ilgili bazı gevşemeler olabileceğini ancak bunun kişilerin tutumuna bağlı olduğunu belirtti.
Durumun şu anda istikrarlı olmadığına, günlük olarak 400’den 600’e kadar vaka sayılarında iniş çıkışlar olduğuna, bunların güvenli sonuçlar almaya izin vermediğine dikkat çeken Prof. Dr. Petros Karayiannis, vakalardaki artışla ilgili soruya verdiği yanıtta, bunun mutasyonun direnciyle ilgili olduğunu, insandan insana çok daha kolay geçebildiğini, ayrıca insanların tükenmişliğe bağlı olarak sağlık protokollerine tam olarak uymamalarına bağlı olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Karayiannis, vakaların sayısında ne zaman bir azalma olacağı sorusuna verdiği yanıtta, bunu söylemenin çok zor olduğuna, üç haftada vaka sayısının düşürülmesinin başarıldığı Ocak’taki kadar katı kısıtlamalar içinde olunmadığının unutulmaması gerektiğine işaret etti.
Pro. Dr. Petros Karayiannis, “Dolaşıyoruz, hareket ediyoruz, ekonomi hareketli. Dolayısıyla kısa bir zaman içinde vakalarda bir düşüş görmek daha da zor” dedi.
Vakaların yaza kadar düşme ihtimali olup olmadığı sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Eğer her şey planlandığı gibi giderse ve aşılanma düzgün devam ederse, o zaman yüksek hava sıcaklıklarıyla birlikte, önemli bir düşüş görebiliriz.”
Sağlık Bakanlığı: Açıklanan takvimlendirmeler temelinde düğünler ve vaftiz törenleri yeniden başlayacak
Kıbrıs Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, açıklanan takvimlendirmeler temelinde düğünlerin ve vaftiz törenlerinin yeniden başlayacağını belirterek, planlamaların epidemiyolojik verilere bağlı olduğunu açıkladı.
Kıbrıs Radyon Yayın Kurumu’nda yer alan haberde düğün ve vaftiz törenlerinin yeniden başlaması 4 aşamada yapılacak ve her aşamada katılacak kişi sayısı arttırılacak. 17-31 Mayıs arasındaki ilk aşamada yemekli törene iç alanda en fazla 75 ve dış alanda en fazla 200 kişinin katılmasına izin verilecek. Ancak resepsiyonlar ve kokteyl partileri yasak olacak.
1-14 Haziran arasındaki ikinci aşamada iç alanda 150 kişi, dış alanda ise 280 kişi bir arada bulunabilecek.
Üçüncü aşama 15-30 Haziran tarihleri arasında olacak ve iç alanda 250, dış alanda 350 kişiye izin verilecek.
1-30 Temmuz tarihleri arasındaki 4’üncü aşamada ise iç alanda 250 dış alanda 400 kişi bir arada bulunabilecek.
1 Haziran’dan yani ikinci aşamanın başlamasından itibaren dış alanda olması koşuluyla resepsiyonlar ve kokteyl partilerine izin verilecek.
Mağusa Genel Hastanesi’nde COVID-19 teşhisiyle 71 hasta tedavi görüyor; doluluk oranı %95’e ulaştı
Kıbrıs’ın güneyinde Referans hastane olarak faaliyetlerine devam eden Mağusa Genel Hastanesi’nde salı günü itibarıyla toplam 71 hastanın tedavi görmekte olduğu açıklandı.
Elde edilen bilgilere göre, Yoğun Bakım Koğuşunda beş hastanın tedavi görmekte olduğu belirtildi.
Bu arada, Larnaka Genel Hastanesinde Covid-19 Biriminde Covid-19 teşhisiyle toplam 11 kişi tedavi görüyor.
Larnaka-Mağusa Genel Hastanesi Bilimsel Müdürü Amalia Hadjiyiannis Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, koronavirüsü hastaları için Referans Hastanesi olarak çalışan Mağusa Genel Hastanesinde doluluk oranının %95’e ulaştığını söyledi.
Aşı portalı 55-56 ve 53-54 yaşındakilere açılacak
13-17 Nisan tarihleri arasında aşı portalı, 55-56 ve 53-54 yaşındakilere Covid-19 aşı randevularına açılacak.
Kıbrıs Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı salı gününden itibaren yerel saatle 08.00’den Çarşamba günü yerel saatle 20.00’ye kadar, 55-56 yaş vatandaşlar için 20.000 randevu verilebileceğini duyurdu.
16 Nisan Cuma günü yerel saatle 08.00’den 17 Nisan Cumartesi yerel saatle 20.00’ye kadar da aşı portal 53-54 yaş vatandaşlara açılacak. Ne kadar randevu verilebileceğine ilişkin açıklama daha sonra yapılacak.
Bakanlık, geçen hafta 61 yaş ve üstündeki aşı portalındaki bir teknik sorun nedeniyle 61-63 yaş arası vatandaşlara, randevuda öncelik verileceğini bildirdi.
Bu vatandaşlar randevularını 15 Nisan’da yerel saatle 08.00’den 20.00’ye kadar alabilecekler.
AstraZeneca, Moderna ve Pfizer aşıları için ada genelindeki tüm aşı merkezlerinde randevu verilebilecek. Kıbrıs en kısa zamanda Johnson & Johnson aşılarını da satın alacak.
Sağlık Bakanlığı bir kez daha vatandaşlardan aşılarını olmalarını istedi; normale ancak bu yolla geri dönülebileceğini belirtti ve aşı olmayanların ciddi hastalanma riskleri bulunduğuna ve hastanede tedavi görmelerinin gerekebileceğine işaret etti.
619 yeni vaka, 1 ölüm
Öte yandan Kıbrıs Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Kıbrıs’ın güneyinde bugün yapılan 51,256 PCR ve antijen testte 619 yeni vakanın olduğunu ve bir kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.
Kıbrıs’ın güneyinde bugüne kadar toplam 274 kişi koronavirüsten dolayı hayatını kaybetti.