12. Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gerçekleşen doğanın talanı, işçi cinayetleri, kadına şiddet, özelleştirme, taşeronlaştırma, güvencesizleştirme, piyasalaştırma, muhafazakarlaştırma gibi neoliberal saldırılara karşı “Işık, Kamera, Emek” sloganıyla ikinci gecesinde de devam etti.
Bu yıl on ikincisi düzenlenen Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali ikinci gecesi de katılımcıların yoğun ilgisi ile gerçekleşti.
Beyaz Yaka belgeselinin gösterildiği gecede festival komitesinin konuğu Akademisyen- Yazar Nevzat Evrim Önal ile bir söyleşi de gerçekleştirildi.
Etkinlikte ilk olarak, gösterimi yapılacak belgesele danışmanlık yapan akademisyen ve yazar Nevzat Evrim Önal tarafından “Orta Sınıf, Beyaz Yakalılar ve Sosyalizm Mücadelesi” konulu bir sunuş yapıldı. Önal, toplumlarda sınıfları anlamanın çok önemli ve verilecek mücadeleleri şekillendirmede de belirleyici olduğunu belirtirken, orta sınıf diye adlandırılan ama aslında gerçekliği olmayan bu kesimin de kendini tanımaya ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı. Önal ayrıca, beyaz yakalıların yaptığı işlerden örnekler verip, onların da özünde birer işçi olduğu, patronların hedeflerine ulaşmak için çalıştırdığı ama bunu yaparken de ayrıcalıklı hissettirmeye çalıştığı, aslında mavi yakalılardan pek bir farkının olmadığına değindi. Konuşmasında, kapitalist sistemin kendini devam ettirebilmek için yarattığı sınıflı toplumu da irdeleyen Önal, patron devletinden kurtuluş için örgütlü bir işçi sınıfı mücadelesi gerektiğinin altını çizerek, sosyalist mücadeleye atıflarda bulundu.
Katılımcıların büyük bir ilgi ile dinlediği sunuşun ardından, üç bölümlük Beyaz Yaka belgeseli art arda izlendi. Çeşitli meslek gruplarına mensup kişilerin kendi iş hayatlarından örneklerle beyaz yakalı bir işçi olmayı anlattığı belgesel, yüksek katlı iş merkezlerinde çalışmanın göz boyayan bir aldatmaca olduğunu çok net bir yalınlıkla ifade etti. Gösterimin ardından ise katılımcılar ve konuk arasında gerçekleşen soru cevap ve görüş alışverişi kısmına geçildi ve ardından festivalin ikinci gecesi son buldu.
Festival, her yıl olduğu gibi binbir emekle yaratılan üretimleri yaymaya devam ediyor. Kırmızı halılardan değil, halkın arasından gelerek, emek eksenli filmler izleniyor. Dünyanın diğer coğrafyaları ile adamız arasında bir köprü kurmayı kendine amaç edinen festival 8 Mayıs Çarşamba akşamı Peterloo filmi ile devam edecek. İlgilenen herkes 19:00’da KTÖS yeni salonda gerçekleşecek gösterime davetlidir.