Bugün Financial Times gazetesi Türk Ekonomisine yönelik son derece önemli bir makale kaleme aldı. Adam Samson ve Laura Pitel imzalı makale iki ay içinde “net rezervlerdeki 12 milyar dolar değerindeki kayba odaklanıyor.”
Makalenin ön plana çıkardığı noktaları GazeddaKibris okurları için özetlendi.
1. Türkiye, ABD doları cinsinden kısa dönemli borç işlemlerini arttırmaya başladı.
2. TC Merkez Bankası, son 7 gün içinde, aylardır hiç kullanmadığı kısa dönemli dolar borçlanma yöntemini hızlandırmaya başladı.
3. Mevcut SWAP işlemleri – merkez bankasının yerel ticari bankalardan kısa dönemli ve işlemlerini ileri tarihli kaydedebileceği mekanizma – şu an 4,9 milyar dolara ulaştı. Bu rakam 20 Şubat 2020 tarihinde 725 milyon dolar civarındaydı.
4. Aynı zamanda Türkiye Merkez Bankası’nın yabancı varlıkları, 2020 başında 37 milyar dolar seviyesindeyken, şu an 24,7 milyar dolar seviyesine geldi. Daha sonra 2,5 milyar dolar artış yaşandı ve bu artışın kaynağının kısa dönemli SWAP piyasasından kaynaklandığı değerlendiriliyor.
5. Aynı zamanda, halihazırda ödenmesi gereken borç miktarı swap piyasaları kullanılmasından dolayı bilinmiyor. Bunun en büyük sebebinin ise merkez bankasının, geçtiğimiz yıldan beri işlemlerini daha az şeffaf olan bir alanda gerçekleştirdiği yönünde.
6. Aralık sonu verilerine göre, Türkiye Cumhuriyeti’nin önceki SWAP piyasalarından dolayı borcu 18,2 milyar dolar olarak görünüyor.
7. Ancak Corona Virüsü, Suriye’deki gelişmeler, Merkez Bankası’nın faizleri indirme politikası gibi faktörlerin birleşimi, aynı zamanda Türk vatandaşlarının birikimlerini Türk lirasından dolara çevirmesi Türk lirasının dolara karşı son altı hafta içinde %5 değer kaybetmesine neden oldu.
8. Dolar rezervlerindeki azalma, swap işlemlerinin netlikten uzak olması gibi etkenler ayrıca ekonomist ve yatırımcılarda Türkiye dış borçlarına karşı yetersiz bir sigorta poliçesi oluşturduğuna yönelik anlayışların arttığına işaret edildi.
9. Görüşlerine başvurulan Deutsche Bank ekonomisti, 2 ay içerisinde Türkiye merkez bankasının 11,5 milyar dolar değerinde rezerv kaybı yaşamadığını söyledi. Aynı şekilde merkez bankası da rezervlerdeki hızlı düşüş ile ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.
10. TC Merkez Bankası’nın uzun dönemli verileri de iç açıcı bir resim ortaya koymuyor. Brüt rezervlerdeki kayıplar, bir hafta içinde 78 milyar dolardan 73 milyar dolara düştü.