Havalar soğurken, Ukrayna Savaşının dolaylı sonuçlarından biri olan hane halklarının enerji maliyetlerindeki artış ile soğuk sebebli ölüm ilişkisi üzerine bir model geliştirildi.
Model, hali hazırda uygulanan enerji desteği, hane halkı yardımı gibi politikaların uygulandığını dikkate alıyor. Bu politikaların öngörüldüğü kadar etkin uygulanmaması durumunda durum daha da acı bir hal alabilir.
Ancak, Economist dergisi tarafından yapılan modele göre sert bir kış yaşanması durumunda Avrupa’da 325.000 insanın hayatının kaybedebileceği öngörülüyor. Görece daha yumuşak bir kış olması durumunda ise soğuk nedenli ölümlerin 32 bin kişi civarında olacağı tahmin ediliyor.
Diğer taraftan resmi rakamlara göre bugüne kadar Ukrayna’nın işgali sürecinde 6 bin 595 sivil hayatını kaybettiğini gösteriyor. Yani, Putin’in enerji silahı tüm Avrupa kıtasında çok daha ağır sonuçlar verecek. Üstelik ölümler artık savaşın yaşandığı coğrafyanın uzağında yaşanacak. Savaş Ukrayna’da olacak ama ölümler tüm bölgeyi etkileyecek.
Avrupa’nın bu tehdite boyun eğecek bir tutumu olduğunu söyleyemeyiz. Putin’in ise ölümlerden ötürü sorumluluk hissetmediği açık.
Kış sürecinde Avrupa önemli bir sınav verecek.
Şüphesiz NATO ile Rusya’nın emperyal arzularının bedelini özellikle de yoksullar hayatları ile ödeyecek. Muhtemelen gelinen süreç ardından savaş sona ermeyecek. Ancak, Ukrayna’daki savaşa dair Avrupa’daki tepkiler çok daha radikal bir biçim alabilir.
Hali hazırda Rusya’nın işgali neticesinde Rus dili, kültürü ve edebiyatına düşmanlığa varan tepkiler, savaşta zafer kazanmak adına politik iklimin daha uç biçimlere dönüşmesine neden olabilir. Bütün olan bitenin hepimizi insanlıktan daha da uzaklaştıracağı gerçekçi bir olasılık. Oysa yaşadığımız coğrafyadan çok iyi biliyoruz, savaşların kazananı, acıların bayramı olmaz…