• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Pazar, Aralık 14, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
11 °c
Nicosia
14 ° Pts
13 ° Sal
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

Siz yeter ki bizi ofsayta düşürmeyin! – Tümay Tuğyan

Tümay Tuğyan Tümay Tuğyan
21 Mart 2019
Okuma Süresi: 3 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Spor camiamıza ve sporcularımıza uygulanan ambargonun kaldırılması için yürütülen çabalarda, gerek Kıbrıs Türk tarafının gerekse Türkiye’nin yıllardır öne sürdüğü en önemli argüman; spora siyasetin karıştırılmaması gerektiği oldu hep. 

Spor yapmanın bir insan hakkı olduğuna, sporun, siyasetin dışında tutulması gerektiğine dikkat çekildi hep, yapılan açıklamalarda, dünya kamuoyunun gündemine taşınan taleplerde. 

Birkaç örnek hatırlayalım hemen. 

“(…)Çözümün erken olması için uğraşırken, bir yandan da spor ambargolarına karşı mücadele edelim. Her kapıyı çalalım. Bazı alanlarda açık kapı bulursak o kapıları daha da açmaya çalışalım. İnsanlara, ‘bu spordur, spor siyaset demek değildir, spor barış aracıdır’ diyelim, bunu anlatmaya çalışalım (…)“

Bu açıklamalar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya ait.

Kasım 2015’te, KKTC Cumhurbaşkanlığı Basketbol Kupa maçı öncesinde düzenlenen basın toplantısında yapmış Akıncı bu açıklamaları.

Dönemin Başbakanı İrsen Küçük, Mayıs 2012’deki bir kabulü sırasında, şöyle demiş mesela:

“Bilhassa uygulanan spor ambargosunun anlamını çözmek mümkün değil çünkü spor, siyasi bir olay değildir. Gençlerin birbiriyle tanışması, yarışması ve becerilerini sergileyerek dünya gençlerine örnek olmalarını sağlayan bir faaliyettir”…

Çok daha yakın tarihli bir açıklama da geçtiğimiz yılın Aralık ayında (Aralık 2018) Lefkoşa’da düzenlenen 12. KKTC Spor Şurası’nda konuşan Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu’ndan:

“Türkiye olarak KKTC sporcularına uygulanan haksız spor ambargosunu şiddetle kınıyoruz. Sporun siyasi kararlarla darbe alması bizi üzüyor. Bu her şeyden önce adalet duygusu ile bağdaşmayan bir insan hakları ayıbıdır”…

Peki şimdi, toplumların yakınlaştırılması, spor aracılığıyla güçlü bir  barış mesajı verilmesi amacıyla, uluslararası bir örgüt tarafından organize edilen bir dostluk maçını dahi, araba flamasına, sahanın konumuna odaklı eşitlik talepleri üzerinden ‘siyasallaştırmışken’, bundan sonra nasıl çıkıp da aynı uluslararası kamuoyuna, ‘sporu siyasallaştırmayın, sporda siyaset olmaz’ deyip ambargoların kaldırılmasını talep edeceksiniz?

Sayın Akıncı, adının yazılı olduğu boş sandalyenin  yansıtıldığı o fotoğraf karesine baktığında, bu görüntünün, bu organizasyona büyük bir heyecanla katılan MTG’li sporcular ve o sahada heyecanla yerlerini alan çocuklarda nasıl bir ‘eksiklik’ duygusu yarattığını, nasıl bir hayal kırıklığına sebep olduğunu göremiyor mu?

Üstelik Anastasiades’in, pekâlâ bunu talep edebilecekken, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak değil, Kıbrıslı Rum Lider olarak anons edilmekte bir sakınca görmediği bir ortamda!

Anastasiades, ‘sen nasıl olur da bu ülkenin resmi olarak tanınmış Cumhurbaşkanı olduğun halde, statünün düşürülmesine müsade edersin?’ şeklindeki olası Rum milliyetçi tepkilerini göze alarak orada olabiliyorken, bizim liderimiz, ne üzücüdür ki varlığını o çocuklardan esirgiyor. 

‘Rumlar durumu fırsata çevirdiler, Anastasiades siyasi bir şov yaptı’ diyor, yaşanan bu kriz nedeniyle ellerini ovuşturan ‘ayrılıkçılar’. 

Eğer bu siyasi bir şovsaydı( ki öyle olduğunu düşünmüyorum), Akıncı Pile’ye gitmeyerek, buna bizzat kendi fırsat vermiş olmadı mı? 

‘Değil Drogba, Drogbalar gelse, dünyanın en ünlü futbolcuları da gelse, Kıbrıs Türk gençliği eşit haklara sahip olmadıktan sonra, ne işe yarayacak?’ diye soruyor Akıncı.

Elbette, Drogba’nın katıldığı bir etkinlik, Kıbrıslı Türk sporcuların izolasyonlarını sonlandırmaz ancak bu ve bunun gibi her türlü, ama ufak, ama büyük, bütün iki toplumlu organizasyonlar, toplumlarımızı biraz daha yakınlaştırır. 

Zaten deneyimle öğrendiğimiz birşey varsa, o da Kıbrıs sorunu gün gele bir çözüme kavuşacaksa, buna siyasilerin değil, toplumların muktedir olacağı, toplumlar, karşılarına çıkan barış asistlerini gole çevirebilmeyi başardığı oranda, bu hedefe biraz daha yaklaşacağımızdır.

Siz siyasiler, yeter ki bizi her fırsatta, göz göre göre ofsayta düşürmeyin!

Tümay Tuğyan

Tümay Tuğyan

Gazeteci

Tümay Tuğyan

Bostan korkuluğu değiliz – Tümay Tuğyan

Tümay Tuğyan
21 Haziran 2019
Tümay Tuğyan

Mehmet ile Yannis’in, Ayşe ile Maria’nın Başarısı – Tümay Tuğyan

Tümay Tuğyan
27 Mayıs 2019
Tümay Tuğyan

Kupa Kızı, Sinek Valesi – Tümay Tuğyan

Tümay Tuğyan
23 Mayıs 2019
Tümay Tuğyan

Cehennemin Kapıları – Tümay Tuğyan

Tümay Tuğyan
7 Mayıs 2019
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.