Küresel deniz seviyesindeki yükselişle ilgili yapılan yeni bir araştırmanın sonucu potansiyel yeni bir itici gücünü ortaya çıkardı: Sıcak sular Doğu Antarktika buz tabakasına doğru akıyor.
Laura Herraiz-Borreguero ve Alberto C. Naveira Garabato tarafından Nature‘da bugün yayımlanan araştırma, Güney Okyanusu‘ndaki değişen su sirkülasyonunun Doğu Antarktika buz tabakasının istikrarını tehlikeye atabileceğini gösteriyor.
Söz konusu tabaka yaklaşık ABD büyüklüğünde ve dünyanın en büyük buz levhası.
Araştırmacılar, su sirkülasyonundaki değişikliklerin rüzgar düzenlerindeki değişiklikler ve iklim değişikliği gibi faktörlerle bağlantılı olduğunu belirtti. ve sıcaklığı artan sular ve yükselen deniz seviyesinin hem deniz yaşamına hem de ve kıyı yerleşimlerini tehdit edebileceğine dair uyardı:
Bulgularımız, iklim değişikliğinin en feci zararlarını önlemek için küresel ısınmayı 1,5 derecenin altında sınırlamanın aciliyetinin altını çiziyor.
Batı Antarktika buz tabakasının eridiği ve deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunduğu iyi bilinmesine rağmen şimdiye kadar, doğudaki benzeri hakkında çok daha az şey biliniyordu.
Araştırma, Hint Okyanusu’ndaki Aurora Subglacial Havzası olarak bilinen deniz buzu bölgesine odaklandı.
Çoğu deniz seviyesinin altında olduğu için okyanus erimesine karşı özellikle hassas hale getiriyor. Çünkü derin deniz suyu, sığ deniz suyundan daha düşük sıcaklıklarda donuyor.
Bu havzanın iklim değişikliğine nasıl tepki vereceği, bu yüzyılda deniz seviyesindeki artış tahminlerindeki en büyük belirsizliklerden biridir.
Havza tamamen erirse, küresel deniz seviyeleri 5,1 metre yükselecek.
Havzadaki 90 yıllık oşinografik gözlemleri inceleyen ekip, 20’inci yüzyılın ilk yarısından bu yana okyanusun 2 ila 3 derece ısındığını buldu: Bu, on yılda 0,1 derece ila 0,4 derece ısındığı anlamına geliyor.
Öte yandan ısınma eğilimii 1990’lardan bu yana üçe katlandı ve her on yılda bir 0,3 ila 0,9 derece oranına ulaştı.
Peki bu ısınma iklim değişikliği ile nasıl bağlantılı?
Güney Okyanusu üzerinde güçlü bir batı rüzgarları kuşağı, 1960’lardan bu yana, bu rüzgarlar, bir iklim belirleyici olan Güney Halka Modu’nun pozitif fazda olduğu yıllarda güneye, Antarktika’ya doğru hareket ediyor.
Bu fenomen kısmen atmosferdeki artan sera gazı emisyonuyla ilişkilendiriliyor.
Sonuç olarak, batı rüzgarları yaz aylarında Antarktika’ya yaklaşarak ılık su getiriyor.
Doğu Antarktika buz tabakasının, etrafı ‘yoğun tabaka suyu’ olarak bilinen çok soğuk su ile çevrili olduğu için nispeten istikrarlı olduğu ve ısınan okyanuslardan korunduğu düşünülüyordu.
Fakat araştırmada Doğu Antarktika’daki Vanderford Buzulu‘nda daha soğuk yoğun tabaka suyunun yerini ılık suyun aldığını gözlemlendi.
Sıcak suların Doğu Antarktika’ya hareketinin 21’inci yüzyıl boyunca daha da kötüleşmesi ve buz tabakasının istikrarını daha da tehdit etmesi bekleniyor.