Lefkoşa Kaza Mahkemesi “Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etme“, “Kişisel Bilgileri İfşa Etme” ve “Dijital Bilgilere İzinsiz Erişme” suçlamalarından itham edilen Serdinç Maypa’ya 3 gün tutukluluk emri verdi.
Serdinç Maypa uzun bir zamandır sosyal medya platformlarında yolsuzluk ile yasadışılıklara karşı muhalif yayınlar gerçekleştiren bir kişidir ve yaptığı yayınlar yurttaşların bilgi alma hakkı çerçevesinde kamu faydası içermektedir.
Bu noktadan hareketle Serdinç Maypa’nın “özel hayatın gizliliğini ihlal etme” suçlamasıyla karşı karşıya kalması bir çok çevre tarafından “ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı” olarak değerlendirilmektedir.
İfade özgürlüğüne yönelik artan saldırılar ve beraberinde gelen yasaklamalar, muhalif gazetecilerin ağır cezada yargılanmak istenmesi, yurttaşların siyasal eleştirilerinden dolayı dava edilmesi, tiyatro oyununun yasaklanması gibi kararlar bu yöndeki kuşkuları güçlendirmektedir.
Serdinç Maypa’nın muhalif bir kişilik olarak susturulmak istenmediğini ve bu adımın ifade özgürlüğüne karşı bir adım olmadığı ancak ve ancak söz konusu belgelerin içeriğinin kamuoyuna açıklanması ile anlaşılabilir.
Özel hayatın gizliliği elbette tartışılmazdır. Fakat “kamu yararı” ilkesi de en az onun kadar tartışılmazdır. Kamuyu ilgilendiren konular, siyasilerin bu yönde aldığı kararlar, siyasi pozisyonlarından elde ettikleri kazanç ya da çıkarlara ait belgeler kamu yararı kapsamında değerlendirilir ve gazeteciler bunlara erişebilmelidir, bu suç olmamalıdır. Nitekim ilgili yasanın görüşüldüğü dönemde bir çok gazeteci bu yöndeki kuşku ve görüşlerini ifade etmişlerdi.
Bu operasyonla yeniden gündemede gelen Polis Müdürlüğü içerisindeki “Özel Soruşturma Şube Amirliği” de ayrı bir sorgulanması gereken yapıdır.
Bu noktada şu sorulara cevap verilmelidir:
1- Serdinç Maypa’nın özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği iddia edilen belgelerin içeriği nedir?
2- Bu belgeler kişisel bilgiler mi içermektedir yoksa kişilerin siyasal faaliyetleriyle mi alakalıdır?
3-Bu operasyonu gerçekleştiren ve resmi adı “Özel Soruşturma Şube Amirliği” olan polis timinin görev ve yetkileri nedir? Hangi yetkiye dayanarak ve kimden emir alarak operasyon yapmaktadır? Bu operasyon kararlarını kim, hangi gerekçelerle vermektedir?
4-Polis Örgütü içinde farklı birim olan ve farklı bir merkezi olan bu birim hangi ihtiyaçtan dolayı kimin tarafından kuruldu?
5-Serdinç Maypa hakkında yayınlanan bir kayıt operasyon yapmak için yeterli sebep olurken, neden Cafer Gürcafer’in kendi ağzından insan kaçakcılığı ile ilgili yaptığı itiraflar yeterli görülüp hakkında bir soruşturma başlatılmadı?