Finlandiya resmen NATO’ya katıldı ve askeri ittifak 74. yılında 31. üyeye sahip oldu.
Kıbrıs’ın bölünmesinde de önemli bir rol oynayan NATO’nun Rusya ile olan sınırı bir gecede ikiye katlandı ve bir zamanlar tarafsız olan Finlandiya’nın artık ABD nükleer silahlarına ev sahipliği yapma olasılığı, Moskova ile gerilimi her zamankinden daha yükseğe taşıdı.
ABD’nin Soğuk Savaş’ın sonunda o zamanki Sovyet lideri Mihail Gorbaçov’a NATO’nun doğuya doğru genişlemeyeceğine dair verdiği söze rağmen, NATO büyümeye ve Rusya’nın sınırlarına yaklaşmaya devam etti. Letonya, Litvanya ve Estonya gibi eski Sovyet cumhuriyetleri ile Macaristan ve Polonya gibi eski Varşova Paktı üyeleri ittifaka katıldı.
NATO, sözde Sovyetler Birliği’nden gelen tehdide karşı koymak için 1949’da açıkça anti-komünist bir ittifak olarak kuruldu. İlk yıllarda, Nazi Almanyası’ndaki Alman ordusunun Genelkurmay Başkanı Adolf Heusinger, NATO’nun askeri komitesi başkanı olarak atanmıştı.
Muhalifleri tarafından “Kuzey Atlantik Terör Örgütü” olarak bilinen NATO, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana Afganistan’a, ardından Yugoslavya’ya ve Libya’ya müdahale etmesinden bu yana çok daha saldırgan bir emperyalist rol üstlendi.
Red Media\Gazedda