Ceren Bulut, Türkiye Anadolu Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümü 3. sınıf öğrencisi. Aktif olarak Kısa Film Yönetmenler Derneğinde yer alıyor.
Sanat yolculuğundaki daha yeni yolunda ise ilgi çekici tarafı resim sanatından sinemaya göndermeler yapması ve renkleri kullanışı.
Elbet sinema resim ve ışık. Kamera ve ışık birer başrol oyuncusu. Hatta ilgilenenlere bu konuda Ulus Baker’in yazdığı Beyin Ekran kitabını da tavsiye ederiz. Ulus Baker’in sinemacılık açısından en büyük hocalardan birisi olduğu bir çok çevre tarafından kabul ediliyor.
Ceren’in getirdiği açılımları bize özel yapan taraflardan birisi de, sanatta örneğin yazılmış bir eseri resimle bir kez daha anlatmak veya ardı ardına resimleri ve hikâyeciliği tek bir resimle anlatmaya çalışma gayreti. Açılımlar veya yeniden inşa süreçleri elbet başka yeni pencereler ekliyor.
Ceren henüz sanat yolculuğunda o kadar iddialı diyemesek bile, açılım ve pencereye bakış açısı olarak bir örnek verebiliriz. Dante İlahi Komedya eserini yazdıktan sonra, 1485’de Botticelli bu eserden etkilenerek cehennem tablosunu yapmıştı. Botticelli’nin büyük ihtimalle en büyük amaçlarından birisi emir dili olan yazının dünyasını genişletmek ve yazıya yeni bir pencere katmaktı. Bildiğiniz gibi Deleuze yazı için emir dili der ve bunu inanılmaz bir bilimsel ispatla anlatır. Deleuze’un Dil Nedir? içeriği izlenmeye değer.
Ceren Bulut’ın beş göndermesini sizler için derledik.