Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, Acil Durum Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde bebeklerin mamalarına alkol karıştırıldığı iddialarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Öksüz, olayın ciddiyetine dikkat çekerek yetkililerden kapsamlı bir soruşturma beklediklerini ifade etti.
Öksüz, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Yetkili tüm merciler ilgili soruşturmaların başlatıldıklarını iletti. Fakat iddialar doğru ise bazı soruların yanıtlanması gerekmektedir.” Öksüz, bu soruları detaylandırarak kamuoyunu bilgilendirdi:
- Ambalaj ve Etiketleme Zorunluluğu: “Hastane, eczane veya herhangi bir muayene ortamında bulunan herhangi bir sıvı kimyasalın (alkol vs.) ambalajlanması konusu çok önemlidir. Ambalajın üzerinde son kullanma tarihi (S.K.T.), üretim tarihi (Ü.T.), barkod, isim, etken madde, üretim yeri, lot numarası gibi birçok zorunlu ibarenin yer aldığı etiket, ambalajın üzerinde yasal olarak bulunmak zorundadır.”
- Bebek Mamalarının Hazırlanmasında Kullanılan Su: “Bebek mamalarına karıştırılan su, ebeveynler ve bilirkişiler tarafından kaynatılmaktadır. Bunun sebebi, suda oluşabilecek potansiyel zararlı mikroorganizmaları ve patojenleri yok etmektir. Suyun kaynama derecesi 100°C’dir. Fakat alkolün kaynama derecesi yaklaşık 78.37°C’de başlamaktadır. Sadece bu konu ile ilgili dahi ebeveynler başta olmak üzere, kamuoyuna verilmesi gereken cevaplar vardır.”
- Alkolün Muhafazası ve Kullanımı: “Alkol kimyasalı nerede, nasıl ve hangi koşullarda muhafaza edilmiştir ki böylesine hayati bir şekilde karıştırılarak su yerine mamaya katılmıştır? Üzerinde bahsettiğim şekilde etiketleme yok mu? Yok ise bunun izahı yoktur.”
- Bebek Mamalarının ve Alkolün Depolanması: “Alkol kimyasalı ve bebek mamaları asla aynı yerde bulunamaz. Bebek mamaları distile bir ortamda, güneş görmeyen, 25°C’nin altında, serin bir yerde bebeklerimize hazırlanmak üzere muhafaza edilir ve hazırlanır. Bir alkol ise kesinlikle cam ve kimyasallara dayanıklı plastiklerde, hava geçirmez kaplarda muhafaza edilmesi gerekir. Bu alkol hangi koşullarda o mamaların bulunduğu ortama götürüldü? Nasıl olur da su ile karıştırılabilir? Durum bu ise bunun da izahı yoktur.”
- Alkolün Riskleri ve Güvenlik Önlemleri: “Düşük kaynama noktası olan, yanıcı ve patlayıcı buhara sahip olan, hatta kontrolsüz yangın riski dahi bulunan ve bunun gibi birçok riske sahip bir kimyasal nasıl olur da mamalara karıştırılabilir? Yoksa su da mı kaynatmadan mamalara katılıyordu? Durum bu ise bunun da izahı yoktur.”
Öksüz, insan hayatının basit olmadığını ve en düşük miktarda kullanılan bir kimyasalın dahi hata payının olmadığını vurgulayarak, “Aynı sınır üstü yaşlı bakım evinde yaşananlar gibi… Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada ve yargıda! Çok acı, çok! Başımız sağ olsun,” ifadelerini kullandı.
Öksüz’ün açıklaması, olayın ciddiyetine dikkat çekerken, ihmallerin titizlikle incelenmesi ve sorumluların hesap vermesi gerektiğini belirtti.