Küresel ısınmadan çok etkilenen alanlardan biri denizler. Yapılan yeni bir araştırmada, ısınan hava nedeniyle mercanlarla birlikte yaşayan simbiyotik alglerin daha fazla asit salgıladığı, bu nedenle resiflerin giderek artan oranlarda beyazladığına dikkat çekildi.
Milyonlarca küçük mercan polipinin bir araya gelerek oluşturduğu resifyer, aynı zamanda bünyesinde geniş bir habitat bulunduruyor. Araştırma, hem resiflerin hem de habitatın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
Ntv‘nin aktardığına göre, ABD’nin San Diego kentinde düzenlenen Okyanus Bilimleri Konferansı‘nda paylaşılan araştırma; resiflerin sadece 80 yıllık ömrü kaldığını, 2100’ü görebilecek çok az sayıda mercan kayalığı bulunduğunu ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre, bilinen mercan resiflerinin çoğu, 2045 yılına kadar yok olacak.
‘Sahilleri temizlemek yetmez, iklim değişikliğiyle mücadele etmeli’
Mercan resiflerinin sonunu getiren şey ise, küresel iklim değişikliği. Artan hava sıcaklıkları nedeniyle resiflerin bulunduğu bölgelerde yaşayan simbiyotik algler daha fazla asit salgılamaya başlıyor. Bu da mercan bölgelerinde suyun asitlik oranının artmasına neden oluyor. Aşırı asit ise mercan resiflerinin beyazlatıyor. Bu da mercan resifleri için ölüm anlamı taşıyor.
Araştırmacılar, yaptıkları projeksiyonda, 2100 yılında yeryüzünde yalnızca Meksika’nın Aşağı Kalifornia eyaleti kıyıları ile Kızıldeniz’in sıcaklık ve asitlilik değerleri bakımında yapay mercan resifi için elverişli olacağı fakat buraların da akarsuların denize döküldüğü bölgelere yakın olması nedeniyle mercan resifleri için uygun ekolojik çevre olmadığı değerlendirmesinde bulundu.
Araştırma ekibini yöneten Renee Setter, “Sahilleri temizlemek, denizlerdeki kirlilik oranlarıyla mücadele etmek değerli bir şey. Bunları yapmaya devam etmeliyiz ancak günün sonunda mercan resiflerini korumak istiyorsak iklim değişikliğiyle mücadele etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Mercan resifi, denizlerin sığ kısımlarında biriken mercan iskeletlerinden meydana geliyor. Resiflerin oluşması için milyonlarca küçük mercan polipinin bir araya gelmesi ve derinliği 45 metreyi aşmayan, sıcaklığı ise 21°C ve üzeri deniz sularında yaşaması gerekiyor.
Bilim insanları, son yıllarda küresel iklim değişikliği etkilerinin mercan resiflerine verdiği zararlara dikkati çekiyor. Avustralya açıklarındaki 2300 kilometre uzunluğundaki Büyük Bariyer Resifi’nde, son 20 yılda artan okyanus sıcaklıkları nedeniyle, çok kez, “ağarma” adı verilen, resiflerin kireçlenerek canlı yaşamını barındırma özelliğini yitirdiği tahribatlar görüldü. 2016 ve 2017 yıllarında görülen denizel sıcak hava dalgaları, Büyük Bariyer Resifi’ndeki mercanların yarısının ölümüne yol açtı.