Kıbrıs Üniversitesi Tıp Okulu Pediatri-Bulaşıcı Hastalıklar Doçenti Bayan Maria Koliou, korona virüsünün altı ay daha bizimle olacağı değerlendirmesinde bulunarak virüse karşı kişisel güvenliğimiz için ve kendimizi korumak için alanın önlemlerin hayatımızda olmaya devam edeceğini vurguladı.
Dr. Maria Koliou önümüzdeki altı ay daha korona virüsü ile karşı karşıya olacağımızı belirterek, “yaz döneminde azalsa bile yeniden ortaya çıkacak. Bunun nedeni çok basit: çünkü henüz hastalanmayan insanlar var. Dolayısıyla virüsün yayılması kolay olacak. Önemli olan, aşı çıkana kadar zaman kazanmak, kendimizle koyduğumuz bahis bu” dedi.
Önümüzdeki aylarda enfekte olma tehlikesiyle mi yaşayacağız sorusuna, Dr. Koliou “bazı riskler olacak. Önlemlerimizi almaya devam etmeliyiz, yani maske takmaya ve insanlarla aramızda iki metre mesafe tutmaya dikkat etmeliyiz” yanıtını verdi.
“Kısıtlama önlemleri kaldırıldığında bile, her hareketimizde dikkatli olmamız gerekecek. Herkes yavaş yavaş işine geri gidecek çünkü uzun zaman evde oturamayız. O zaman bile iş yerimizde güvende olmak için gerekli önlemler alınmalıdır. Gerekli önlemleri uygulayarak önümüzdeki aylarda güvenlikle yaşayabileceğiz” diyen Dr. Koliou, COVİD-19’un yayılma açısından çok dirençli bir virüs olduğunu belirtti. Dr. Koliou “tabi bir aşamada SARS hastalığında sıfırlayıp yok etmeyi başardıkları gibi mutasyona uğrayarak tek başına yok olma olasılığı da var. Dolayısıyla karamsar olmamalıyız ve önümüzdeki altı ay önlemleri almaya devam etmeliyiz” görüşüne yer verdi.
Dr. Koliou kısıtlama önlemlerinin gevşetilmesinin yeni vakalara neden olacağı uyarısında bulunarak “önlemlerin gevşetilmesi veya kaldırılması için önemli olan bunların kontrollü olması ve bazı göstergelere dayanmasıdır” dedi.
“Önlemlerin gevşetilmesi tüm önlemler için aynı anda geçerli olmayacak. Bu aşamalı bir şekilde olacak. Her hizmetin veya önlemin serbest bırakılması halinde bir adım daha ilerlemeden durum yeniden gözden geçirilmelidir. Gerçek şu ki, önlemler sürekli geçerli olamaz çünkü bu hem ekonomik hem de sosyal açıdan boğucu olacak. Bu nedenle, kısıtlamaların kaldırılması gerekecek. Bunun verilere dayalı olarak her aşamada değerlendirilerek organize bir şekilde yapılması gerekiyor. Vakalar olacak ama önemli olan bunların kontrollü olması” görüşünü savunan Dr. Koliou, yayılmanın şu an büyük olmadığını, pozitif olan kişilerin sadece %2’nin altında olduğuna vurgu yaptı.
Dr. Koliou, çalışanlar arasında alınan örneklerle gerçekleştirilen geniş testlerin “alarma geçmek için iyi bir sonuç olduğunu çünkü bize kalabalık yerlere gittiğimizde önlemlerimizi almamız gerektiğini hatırlattığını ” dile getirdi.
Diğer yandan bu kontrolün pozitif vakaların toplam sayısını artırdığını ancak bunun geçici olduğunu belirterek bu kontrollerin çok önemli olduğunu çünkü virüsün kaynağını bulmamıza ve bunlarla sonuç verici şekilde savaşmamıza yardımcı olduğunu ve kontroller sonrası toplam vakaların nihai bir şekilde göğüslenmesi fırsatı verdiğini kaydetti.
“Eğer çalışanlar arasında geniş çaplı örnek testleri yapılmasaydı, gerçek durumun farkında olmayacaktık ve bunu gerektiği gibi göğüsleyemeyecektik” diyen Dr. Koliou alınacak kişisel koruma önlemlerinin ve evde tecrit olmanın korona virüsüne yakalanma olasılığını azalttığını belirterek, kalabalık bir yere girmeden önce ellerin yıkanmasının, orada bulunanlarla iki metre mesafe tutulmasının ve basit maske kullanılmasının yardımcı olduğunu ve bu faaliyetlerle virüsü kapma olasılığının yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekti.
Dr. Koliou, Paskalya Yortusu döneminde kısıtlama önlemlerinin uygulanmaya devam etmesi gerektiğini belirterek, “önlemleri şu an iptal etme lüksümüz yok. Önlemlerin bazı olumlu etkileri olduğunu görüyoruz, bazı virüs kaynaklarını belirledik ve bunları sonuç verici şekilde göğüslüyoruz. Ayrıca insanların evde kalması, semptomsuz hastaların virüsü topluma yaymasına engel oluyor. Daha sonra açılabilmek için şimdi sabırlı olmalıyız. Eğer şimdi sabırlı olup gerekli istikrarı göstermezsek pek bir şey başaramayacağız. Sonuna kadar istikrarlı olmaya devam etmeliyiz” diye konuştu