BM gıda ajansı, küresel gıda fiyatlarının 2021’de %28 artarak 10 yılın en yüksek seviyesine çıktığını ve bu yıl daha istikrarlı piyasa koşullarına dönüş umutlarının zayıf olduğunu söyledi.
Küresel olarak en çok ticareti yapılan gıda emtialarını takip eden Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) gıda fiyat endeksi, 2021’de ortalama 125,7 puan ile 2011’de 131,9’dan bu yana en yüksek seviye oldu.
Aylık endeks Aralık’ta hafifçe geriledi, ancak geçen yıl hasattaki aksaklıkları ve güçlü talebi yansıtarak son dört ayda art arda yükseldi.
Yüksek gıda fiyatları enflasyonda daha geniş bir artışa katkıda bulundu ve FAO, yüksek maliyetlerin ithalata bağımlı ülkelerde yoksul nüfusları riske attığı konusunda uyardı.
Gıda ajansı son güncellemesinde fiyat baskılarının bu yıl azalıp azalmayacağı konusunda temkinli davrandı.
FAO kıdemli ekonomisti Abdolreza Abbassian yaptığı açıklamada, “Normalde yüksek fiyatların yerini üretim artışına bırakması beklenirken, yüksek girdi maliyetleri, devam eden küresel salgın ve daha da belirsiz iklim koşulları, 2022’de bile daha istikrarlı piyasa koşullarına dönüş konusunda iyimserliğe çok az yer bırakıyor” dedi.
Gübre fiyatlarındaki enerji fiyatlarıyla bağlantılı artış, çiftçiler tarafından mahsul üretmek için kullanılan girdilerin maliyetini artırdı ve gelecek yılın hasadına ilişkin verim beklentileri konusunda şüphe uyandırdı.