Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Gıda Mühendisleri Odası, son günlerde kırmızı et fiyatlarındaki artış nedeniyle kişi başı et tüketiminin ciddi şekilde düştüğüne dikkat çekerek bir basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasında, etin oldukça hassas bir gıda maddesi olduğu ve ithal edilen etin menşei, sağlık durumu, kesimi, işlenmesi ve taşınması gibi süreçlerin gıda güvenliği kriterlerine uygun olması gerektiği vurgulandı. Ancak bu kriterlere uygun ithalatın bile ülkedeki et fiyatları sorununu çözüp çözmeyeceği sorgulanıyor.
KTMMOB, geçmiş deneyimlerin her ithalatın başka ithalatların önünü açtığını ve yerli üreticiyi zarara uğrattığını belirtti. Bu durumun binlerce hayvan üreticisinin sektörden çekilmesine yol açtığına dikkat çekiliyor.
Et fiyatlarındaki artışın esas sebebi olarak yanlış hayvancılık politikaları gösteriliyor. Sorunun, hayvancılıkta kısa, orta ve uzun vadeli politikaların yeniden belirlenip istikrarlı şekilde uygulanmasıyla çözülebileceği ifade ediliyor.
Tüketicinin ucuz ve güvenli et tüketebilmesi için şu önerilerde bulunuluyor:
– Çiftliklerde oluşan girdilerle ilgili çalışmalar yapılıp maliyetlerin azaltılması için destek verilmesi,
– Kaçak et girişlerine karşı önlemler alınması,
– Hayvancılığa verilen teşviklerin çiftlik bazında et, süt ve kombine şeklinde gruplandırılması,
– Ülke şartlarına adapte olabilen hayvan ırklarının ithal edilerek çiftliklerin gelişiminin sağlanması ve hayvancılara gerekli desteğin verilmesi,
– Kaliteli alternatif kaba yem üretilerek hayvancıların yem giderlerinin düşürülmesi,
– Kasaplarda hayvan ırkı ve fiyat denetimine azami önem gösterilerek fiyat istikrarının sağlanması.
Son olarak, tarımsal üretimin arttırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasının bir ülkenin varoluşunun temeli olduğu vurgulanarak, piyasaya ucuz et sürüp yerli üretimi bitirmek yerine, yerli üretimi destekleyerek et arzının milli imkanlarla sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiği ifade ediliyor.