Dünya, iklim değişikliği sebebiyle yükselen hava sıcaklıklarının klimaya olan talebi hızla artırması ve bunun da küresel ısınmayı şiddetlendirmesiyle bir kısır döngü içine girdi.
Klima için kullanılan elektrik, dünyadaki binalarda kullanılan toplam elektriğin yaklaşık beşte birini oluşturuyor.
Bu elektriğin çoğu, sera gazı salan, fosil yakt bazlı elektrik santrallerinden geliyor ve hidroflorokarbon soğutucuları, 20 yıllık bir süre içinde karbondioksitten binlerce kat daha güçlü sera gazları salabilir.
Örneğin şu an Birleşik Krallık‘ta etkili olan sıcak dalgası daha uzun ve daha yoğun hale gelir ve artan klima talebi bu şekilde devam ederse yüzyılın sonuna gelindiğinde güç tüketimini yaz aylarında yüzde 15’e kadar artacağı öngörülüyor.
The Guardian‘ın aktardığına göre Cambridge Üniversitesi‘nin bir yan şirketi olan Barocal, geleneksel soğutucu akışkanları ortadan kaldıran ve hacim değiştirirken farklı basınçlarda ısıyı serbest bırakmak veya emmek için katı malzemeler kullanan bir ısı pompası, yani daha verimli bir klima geliştiriyor.
Bu malzemeler, sıvı soğutuculardan daha verimli ve ucuz olmanın yanı sıra; toksik de değil.
Ayrıca ısı pompaları, tek seferde iki ihtiyacın çözülmesine yardımcı olarak hem soğutma hem de ısıtma için kullanılabiliyor.