Meril Taşeli
Kıbrıs’ın kuzeyinde bu sene içinde şimdiye kadar toplamda 10 ölümlü trafik çarpışması gerçekleşti. Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki durum da pek iç açıcı değil…
Kıbrıs Cumhuriyeti’nde trafik nedenli ölümler 1 milyon kişide 57
Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan son verilere göre, Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki karayolu trafik ölümleri bir milyon kişi başına 57 olarak kaydedildi.
Bu oran, Avrupa Birliği ortalaması olan 1 milyonda 52’nin biraz, 1 milyonda 28 trafik ölümü olan İngiltere’nin oldukça üzerindedir. Kıbrıs Cumhuriyeti için olan bu veriler, 2018 yılındaki trafik ölümlerini yansıtıyor ve bir milyonda 62 ölüm bildirilen 2017 yılına göre olumlu yönde bir gelişmedir.
Kıbrıs Cumhuriyeti milletvekilleri, trafik cezaları hakkında yeni bir yasa tasarısı için oy kullanacaklar
Kıbrıs Cumhuriyeti yetkilileri, trafik ölümlerinin sayısını azaltmak için yıllardır özellikle AB tarafından baskı altındalar ve Temsilciler Meclis üyeleri, trafik ihlallerine ilişkin cezaları düzenleyecek, kapsamlı bir yasa tasarısı için oy kullanacaklar.
Örneğin, bu tasarı hız cezalarını beş kat artırarak cezayı hız sınırı üzerindeki her kilometre için 1 Euro yerine 5 Euro olarak artıracak. Alkollü, uyuşturucu etkisi altındayken süratli sürüş gibi ihlallerin bir kombinasyonunu yapan suçluların hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekleri gibi başka katı değişiklikler de yapılacak.
kktc’de 2020 yılının ilk 7 ayı içinde 10 trafik nedenli ölüm
Kktc’de ise bu sene içinde şimdiye kadar 10 ölümlü trafik çarpışması meydana geldi. Bu ölümlerin 7’si sadece 12 Haziran’dan itibaren olan sürede gerçekleşerek, en son trafik çarpışması sonucunda can kaybı bugün oldu.
17 Temmuz’da Mağusa’da gerçekleşen trafik çarpışması sonucunda Metin Ertorun, 20 Temmuz günü 00.30 sıralarında hayatını kaybetti.
kktc’de trafik nedenli ölüm oranı Kıbrıs Cumhuriyeti ve AB’den yüksek
2018’de ise 22 ölümlü çarpışmada 24 kişi hayatını kaybetti. Bu yaklaşık bir milyonda 69 trafik ölümü oranı anlamına gelerek hem AB ortalamasının hem de Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki oranın üstünde bir rakamdır.
Trafikte Güvenli Yaşam Derneği, Haziran ayının sonunda açıklama yaparak kktc yönetimlerini trafik güvenliği konusunda adım atmamakla suçlamıştı.
Dernek, trafik güvensizliğinden kurtulmanın dünyaca bilinen ve yıllardır uygulanan çarelerini kktc yönetimlerinin de bilmelerine rağmen, değişim sağlayacak hiçbir adım atmayarak, bunun yaşamakta olunan trafik güvensizliği felaketinin en büyük sebeplerinden biri olduğunu belirtmişti.
Dernek, ayrıca Kent Güvenlik Yönetim Sistemi çerçevesinde kurulan MOBESE sisteminin trafik güvenliği açısından fayda getirmeyeceğini savunup, çözüm önerilerinden faydalanmış ve toplumun menfaatine yönelik çalışmış olsalardı, dünya istatistiklerine göre 2010-2020 yılları arasında trafikte hayatını kaybeden yaklaşık 350 insanın en az yarısının hayatta olabileceğini öne sürmüştü.