Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) Kıbrıs Ofisi, bugün Lefkoşa’da basın mensuplarını bilgilendirmek üzere bir toplantı düzenledi.
Mültecilerle ve mülteci olmakla ilgili genel bilgilerin paylaşıldığı toplantıda, Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşamını sürdüren iki mülteci de yaşadıklarını basın emekçileri ile paylaştı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Kıbrıs Ofisi temsilcisi Katja Saha konuşmasında, BMMYK’nın temel amacınınmültecilerin haklarını ve refahlarını savunmak olduğunu belirtti.
Ofisin mülteciler konusunda kalıcı bir çözüm arayışı içinde olduğu da bildirilirken, bunun arasında ülkelerindeki durumun düzelmesi ve hayat ve özgürlüklerinin artık tehlikede olmadığı durumlarda ülkelerine geri dönüş, sığındıkları ülkeye uyum sağlama ve bu ikisinin mümkün olmadığı durumlarda da üçüncü bir ülkeye yerleştirme olduğunu belirtti..
10 yılda iki kat artış
Basın toplantısında zorla yerinden edilen insan sayısının geçtiğimiz 10 yıl içinde iki kat arttığı da belirtilirken, bu sayının 70 milyonu aştığı kaydedildi. Kamuoyunun mülteci dendiği zaman genelde Suriye’deki savaşın akla geldiği de belirtilirken, Latin Amerika’da, Asya’da ve dünyanın birçok bölgesinde buna benzer sorunların yaşandığının altı çizildi.
Doğru habere erişim önemli
Kamuoyunun ve ülkede yaşayan yerel toplumun doğru habere erişiminin önemine de değinilirken, mültecilerin ülkelerinden kaçarak başka bir ülkeye gitme sebeplerini, ihtiyaçları ve haklarının neler olduğunun aktarılması gerektiği kaydedildi.
Kişi başına en fazla sığınmacı Kıbrıs’ta
Mülteci konusuyla ilgili istatistiki bilgilerin de verildiği basın toplantısında, Avrupa’da, kişi başına en fazla sığınmacının Kıbrıs’ta olduğu, Kıbrıs’ın güneyinde sığınma başvurusu yapan insanların %60’ının, önce kuzeye geldiği ve ardından güneye geçtiği bildirildi.
2019 yılı itibariyle Kıbrıs’ın güneyinde 11 bin 500 uluslararası koruma ihtiyacı sahibi olarak statü almış kişinin bulunduğunu, mülteci korumasına başvurmuş olup haklarında henüz karar verilmiş olmayan sığınmacı sayısının da 17 binden insanın Kıbrıs’ta bulunduğu bildirilirken, Kıbrıs’ın kuzeyinde yeterli düzenlemelerin olmaması sebebiyle, mültecilerin güneye sığınma başvurusu yapmak zorunda kaldığı da belirtildi.
Kıbrıs’ın kuzeyinde durum nasıl?
– Başvuru için yasal çerçeve yok.
– Adaya kuzeyden gelenler güneye geçip mülteci başvurusunda bulunuyor.
– Kıbrıs’ın kuzeyine düzensiz giriş yaptığı tespit edilen sığınmacılar, savaştan/ölümden kaçtıkları ülkelerine geri gönderilme tehlikesiyle karşı karşıya.
-Kıbrıs’ın kuzeyinde BMMYK tarafından uluslararası koruma ihtiyacı olduğu tespit edilen mülteci sayısı 100’den fazla değil…
– Kıbrıs’ın kuzeyinde UNHCR’ın uygulayıcı ortağı olarak SOS Çocukköyü çalışıyor.
– Fasıl 105 Yabancılar ve Muhaceret Yasası’nın mültecilerin haklarının ihlal edilmesine son vermek üzere değişmesi için Kıbrıs’ın kuzeyindeki sivil toplum örgütleri uzun yıllardır çaba sarf ediyor. Yasa, iki kez Meclis’te hukuk komitesinde görüşülmeye başlandı ancak bir sonuç alınamadan rafa kaldırıldı.