Kıbrıs’ın çölleşme riski altındaki tarım arazilerine 3,000’den fazla kuraklığa dayanıklı ağaç ve aromatik bitki dikildi. 2026 yılına kadar 18.000 bitki dikilmesi hedefleniyor.
Cyprus Mail’in haberine göre Kıbrıs Cumhuriyeti Çevre Komiseri yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ın çölleşme riski altındaki tarım arazilerine 3,000’den fazla kuraklığa dayanıklı ve aromatik bitki dikildiğini söyledi.
AB tarafından finanse edilen LIFE-AgrOassis projesi, 2026 yılına kadar ekili alanların etrafında 30 kilometre boyunca uzanan çitleri oluşturan yaklaşık 18.000 bitki kurmayı hedefliyor.
Projenin ikinci yılının başlangıcında konuşan Çevre Komiseri Antonia Theodosiou, iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle Kıbrıs’ta giderek büyüyen bir sorun olarak nitelendirdiği çölleşmenin ele alınmasının aciliyetini vurguladı.
“İklim krizi, sonuçlarına uyum sağlamak için acil eylem ve pratik önlemler gerektiriyor” dedi.
Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ARI) tarafından koordine edilen ve çok sayıda hükümet ve araştırma kuruluşu tarafından desteklenen proje, toprağı ve bitki örtüsünü korumayı amaçlıyor.
Theodosiou, çitlerin doğal bariyer görevi görerek toprağın nemini tutmaya, erozyonu önlemeye ve bitki büyümesi için daha iyi koşullar yaratmaya yardımcı olduğunu açıkladı.
Proje koordinatörü Dr. Panayiotis Dalias, ilk ekim sezonunda Tersefanou, Denia, Akaki ve Peristerona gibi bölgelerde 7.6 kilometre çit oluşturulduğunu söyledi.
“Şu ana kadar 200 hektardan fazla alan projeye dahil edildi ve bu 380 gönüllünün katılımıyla başarıldı” dedi.
Ocak 2025’e kadar sürecek olan bir sonraki dikim aşamasında, Larnaka ve Lefkoşa’daki alanlara odaklanılarak dikilen ağaç ve çalı sayısı iki katına çıkarılacak.
Zeytin, keçiboynuzu, antepfıstığı ve yabani armut gibi yerli türler, kuraklığa dayanıklılıkları ve yerel koşullara uyum sağlamaları nedeniyle seçildi.
Theodosiou, “Yerli türlerin seçilmesi, çitlerin uzun vadeli sürdürülebilirliğini sağlar,” dedi.
Dalias, çiftçilerin arazilerini programa dahil etmek için başvuruda bulunduklarını ve en hassas arazilere öncelik verildiğini açıkladı.
“Çölleşme riski en yüksek alanlara odaklanıyoruz” diyen Dalias, projenin çiftçilere kiralanan devlete ait arazileri de dikkate aldığını sözlerine ekledi.
Projede bitkilerin hayatta kalma oranlarını arttırmak için yenilikçi teknikler kullanılıyor. KES Araştırma Merkezi’nden bilimsel koordinatör Dimitris Sarris, derin kök büyümesini teşvik ederek bitkinin kuraklığa karşı direncini arttıran yeni bir yöntem tanıttı.
“Kök derinleştirme tüpleri kullanarak, denemeler sırasında önemli sonuçlar elde ettik ve aşırı yaz koşullarında zeytinlerde neredeyse yüzde 100 hayatta kalma oranları elde ettik” dedi.
Proje, çölleşmeyi ele almanın ötesinde, bir karbon yutağı olarak hareket ederek sera gazı seviyelerinin azaltılmasına katkıda bulunuyor.
Çevresel faydaların yanı sıra, çitler yaban hayatı, tozlayıcılar ve faydalı böcekler için ekolojik koridorlar ve habitatlar olarak hizmet ederek biyolojik çeşitliliği desteklemektedir.