Bu makale ilk kez 1 Ağustos günü Kathimerini gazetesinde yayımlanmıştır.
Yazar: Pambos Haralambus – Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu – Hazırlayan: Vula Harana
Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler temsilcisi Peter Stano, Türkiye’nin Kıbrıs’ın doğusundaki bölgede araştırmalar yapmak için yayınladığı yeni NAVTEX’i “olumsuz bir gelişme” olarak nitelendirdi. Sayın Stano, “Türkiye’nin AB üye ülkelerinin egemenlik haklarına saygı duyması gerektiğini defalarca söyledik” şeklinde vurguladı ve şöyle ekledi:
“Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumlarına fayda sağlayacak çözümlere yönelik çalışmalara devam edilebilmesi için gerginliğe, gerginliğin artmasına değil gerginliğin aşağıya çekilmesine ihtiyaç var.”
Kıbrıs’ın doğusundaki araştırma faaliyetleri için Türkiye’nin NAVTEX ilanının olumsuz bir gelişme olduğunu herkes kabul ediyor. Ama orada Komisyon temsilcisinin bizi kaçınmaya çağırdığı daha olumsuz bir gelişme de mevcut. O da her iki topluma da fayda sağlayacak çözümlere ulaşılması için çalışmaların yani müzakereler sürecinin devam etmesi için mevcut gerginliklerin giderilememe ihtimalidir. Stano tarafından ifade edilen görüşlerin kendilerine yaklaşarak sorunumuza ilgi gösterilmesini istediğimiz herkesin tekrar ettiklerinden en ufak bir farkı yoktur.
Türkiye Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesine Kıbrıslı Türkler tarafından yetkilendirildiği bahanesiyle müdahale ediyor, Avrupa ve uluslararası toplum onu eleştiriyor. Ama aynı zamanda da Kıbrıs Türk toplumunun ve tabii ki Kıbrıs Rum toplumunun çıkarlarını garanti altına alacak bir müzakere sürecine girmemiz için çağrı yapıyorlar. Başta Avrupalı ortaklarımız olmak üzere herkesin istediği şeyin Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasında doğal gazın paylaşımı ve Kıbrıs sorununun çözümü için müzakereye katılmamız olduğunu anlamak zor değil. Biz doğal gaz konusunun Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çerçevesinde ele alınmasına itiraz ediyoruz,ama öyle görünüyor ki şimdi artık çok geç.
Belli ki Kıbrıs sorunu ihlal edilen Münhasır Ekonomik Bölgemizde sıkıştı ve bu sorun önce ya da çözüm sürecine paralel olarak ilerlemezse bir gelişme beklememek lazım. Açıkçası, Glafkos Klerides’in söylediği Kıbrıs sorunu çözülene kadar, doğal gaz dosyasını çekmecede kapalı tutmak dâhiyane bir fikirdi.