Tropikal Hidaya Siklonu, geçtiğimiz haftalarda sellerin 400’den fazla can aldığı Tanzanya ve komşusu Kenya‘yı şiddetli yağmur ve yüksek hızda sert rüzgârlarla vurdu. Dünya Meteoroloji Örgütü‘ne göre Kategori 1 kasırgasına eşdeğer olan Hidaya, Afrika‘nın doğusunda görülen türünün ilk örneği.
Earth.org’da Martina Igini’nin aktardığına göre; Saatte 165 kilometreye varan rüzgarlar ve neredeyse sekiz metre yüksekliğinde dalgalara neden olan Hidaya Siklonu, Kenya hükümetinin 33 ilçedeki 178 baraj ve su rezervuarının yakınında yaşayanlar için zorunlu tahliye emri çıkarmasına neden oldu. Tanzanya‘nın büyük bir bölümünde elektrik kesintisi yaşanmasına ve binlerce insanın yerinden edilmesine rağmen herhangi bir can kaybı ya da hasar rapor edilmedi.
Yerel yetkililer dün (5 Mayıs) Hidaya kasırgasının gücünü tamamen kaybettiğini doğrulasa da, başta Tanzanya ve Kenya olmak üzere bölgedeki durum ciddiyetini koruyor ve şiddetli yağışların bugün de devam etmesi bekleniyor.
Kenya Meteoroloji Hizmetleri Direktörü David Gikungu, “4 Mayıs 2024 Cumartesi günü Mafia Adası‘nda karaya ulaşmasının ardından Tropikal Hidaya Siklonu gücünü tamamen kaybetti. Tanzanya Meteoroloji Kurumu tarafından da teyit edildiği üzere, siklona eşlik eden yağmur bulutlarının emarelerinin zayıfladığı ve Tanzanya’nın güney bölgesinin çeşitli alanlarına yayıldığı gözlemlendi” dedi.
‘El Niño‘yla bağlantılı’
Son haftalarda Doğu Afrika’da normalden daha şiddetli yağışların tetiklediği sel ve toprak kaymaları nedeniyle yüzlerce insan hayatını kaybetti. Uzmanlar, aşırı hava koşullarının, orta-doğu ekvatoral Pasifik’teki deniz yüzeyi sıcaklıklarının ısınmasıyla ilgili bir iklim fenomeni olan El Niño’yla bağlantılı olduğunu söylüyor.
İçişleri Bakanlığı ve Ulusal İdare’nin dün güncellenen bilançosuna göre Kenya’da sel felaketleri Mart ayından bu yana en az 228 can aldı ve 200 bin kişiyi yerinden etti.
Geçtiğimiz Pazartesi günü (29 Nisan) Nakuru ilçesindeki bir barajın taşması sonucu en az 45 kişi hayatını kaybetti.
BM mülteci örgütü UNHCR‘ye göre, Kenya’nın 380 bin kişiye ev sahipliği yapan Dadaab mülteci kamplarında yaklaşık 20 bin mülteci yükselen su seviyeleri nedeniyle yerlerinden oldu.
Komşu Tanzanya’da sele bağlı ölümler en az 155’e yükseldi ve iki mülteci kampında barınan 200 binden fazla mülteci etkilendi. Yine Doğu Afrika’da selden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan Somali‘de, BM verilerine göre 46 binden fazla ülke içinde yerinden edilmiş kişi sel nedeniyle yer değiştirmek zorunda kaldı.,
AB’den Kenya’ya acil yardım fonu
AB, yıkıcı sel felaketinin ardından Kenya’ya 500 bin Avro (17 milyon 385 bin TL) acil durum fonu tahsis etti. Fona ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sel felaketi nedeniyle yerlerinden olanlara acil yardım sağlanması konusunda sahadaki insani yardım ortaklarımızı desteklemek üzere Avrupa Birliği 500 bin Avro tutarında acil insani yardım fonu tahsis etmektedir. Bu fon, yerinden edilmiş en hassas durumdaki nüfusu desteklemek üzere kullanılacaktır.”