BBC Dünya Servisi tarafından Türkiye de dahil 31 ülkede 30 bin kişiyle görüşerek yapılan anket, hükümetlerin iklim krizine karşı bir an önce ciddi önlemler alıp iddialı hedefler belirlemelerine yönelik kamuoyu desteğinin arttığını gösterdi.
Katılımcıların yüzde 56’sı da, pazar günü başlayacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı‘nda (COP26) ülkelerinin öncü rol oynamalarını istiyor.
‘Hükümetlerden beklentinin artması önemli’
BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, ankete katılan kişilerin ortalama yüzde 56’sı hükümetlerinin iklim krizi sorununa karşı daha güçlü hedefler belirlemelerini isterken, ortalama yüzde 36’sı ise daha ılımlı bir yaklaşımdan ve kademeli eylem planından yana. Hükümetlerinin herhangi bir anlaşma imzalamasını istemeyenlerin oranı da yüzde 8.
2015’te Paris’teki İklim Konferansı öncesinde 18 ülkede yapılan benzer bir ankette, katılımcıların yüzde 43’ü iklim krizine karşı güçlü bir şekilde harekete geçmeyi desteklerken, bu oran bugün yüzde 58’e yükselmiş durumda.
Anketi yürüten Globescan CEO’su Chris Coulter, iklim değişikliğine karşı hükümetlerin ciddi adımlar atması beklentisinin kısa süre içinde bu kadar artmasının önemli bir işaret olduğunu ve bu beklentiye cevap verilmemesi halinde bunun hükümetler açısından siyasi sonuçları olabileceğini kaydetti.
Kolombiya, iddialı hedeflere en fazla destek veren ülke
Türkiye’de ankete katılanların yüzde 65’i ise iklim krizine karşı bir an önce iddialı hedefler belirlenmesinde hükümetin öncü rol oynamasını istiyor.
Yüzde 26’sı ise daha ılımlı ve kademeli bir yaklaşımı destekliyor ve yüzde 4’ü de hükümetin herhangi bir anlaşmaya taraf olmasını istemiyor.
Kolombiya, yüzde 74 ile iddialı hedeflere en fazla destek veren ülke olurken, yüzde 29’luk oranla en az destek veren ülke de Tayland oldu.
‘İklim krizinden hükümetler sorumlu’ diyenlerin oranı yüzde 61
En fazla sera gazı salımına yol açan bazı ülkelerde de önemli değişiklikler gözlendi. Örneğin, Çin‘de 2015’te ankete katılanların yüzde 18’i hükümetlerinden iklim krizine karşı lider bir rol oynamalarını beklerken, bu oran bugün yüzde 46’ya yükselmiş durumda.
Hindistan‘da bu oran yüzde 38’den yüzde 56’ya, ABD‘de de yüzde 45’ten yüzde 56’ya yükseldi.
Rusya‘da ise ters bir eğilim gözlendi. 2015’te bu yaklaşımı destekleyenlerin oranı yüzde 50 iken, bugün bu oran yüzde 38.
İklim değişikliğine karşı sorumluluk bakımından ise katılımcıların yüzde 61’i hükümetlerin, yüzde 57’si ise şirketlerin sorumlu tutulması gerektiğini belirtti. Bireysel sorumluluğa inananların oranı ise yüzde 36.
Anketi yürüten Globescan, ilk olarak 1998’de 17 ülkede iklim krizi konusundaki kaygıları izlemeye başladı ve bu oran bugün en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. Katılımcıların yüzde 63’ü iklim krizini çok ciddi bir sorun olarak değerlendiriyor.
Hava şartlarının giderek olağandışı bir hal aldığını ve endişe verici olduğunu düşünenlerin oranı ise özellikle Birleşik Krallık ve Fransa‘da 2015’ten bu yana iki katına çıktı.