Avrupa art arda gelen sıcak hava dalgalarıyla sarsılırken iklim değişikliğini inkar edenler, bilim insanlarının küresel ısınmayı abarttığını kanıtlamak için on yıllar önce kaydedildiği iddia edilen aşırı sıcaklıklarla ilgili verileri sosyal medyada yayınlamaya başladı.
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada, şüphe oluşturmak amacıyla eski verileri paylaşan iklim inkarcılarının kullandığı verilerin yanlış olduğu ve bağlamın dışında tutulduğu belirtildi.
Söz konusu paylaşımlar ısı kayıtlarını veya geçmişten gelen gazete raporlarını içeriyor ve bunların Avrupa’da bu yılki sıcak dalgaları sırasında belirlenen rekor seviyelere benzediğini öne sürüyor.
AFP‘nin aktardığına göre, Facebook‘ta viral hale gelen bir gönderi, 23 Haziran 1935’te New York Times‘ta yayınlanan ve İspanya’nın kuzeydoğusundaki Zaragoza’da havanın 52.7 dereceye çıktığını anlatan kısa bir makalenin ekran görüntüsünü içeriyor.
Öyle bir sıcaklık kaydedilmedi
Aemet sözcüsü Ruben del Campo, Zaragoza‘da 1935’te kaydedilen en yüksek sıcaklığın 39 derece olduğunu açıkladı ve şunları söyledi:
“52 derecenin üzerindeki rakam yanlış. Bu bizim iklim veri tabanımızda yer alan bir rakam değil ve aslında 50 derecenin üzerinde bir sıcaklık kaydı yok. Rakam doğru olsa bile, ki bunun olmadığını vurguluyorum, bu iklim değişikliğinin olmadığının kanıtı değil.”
1935’te İspanyol günlük gazetesi La Vanguardia da Zaragoza‘da sıcaklıkların 50 derecelere ulaştığını bildirdi, ancak ölçümün “güneşte” yapıldığını açıkladı.
Oysa doğru sıcaklık okuması sağlamak için bir dizi katı kriter mevcut: Sensörlerin güneşten ve yağmurdan korunması ve ölçüm yapılan meteoroloji istasyonunun içindeki sıcaklığın dışarıdakiyle aynı olması gerekiyor.
Yüzyılın en sıcak yazı
Geçen Haziran’dan bu yana Facebook, Telegram ve Twitter‘da viral hale gelen bir başka gönderi de; İspanyol haftalık dergisi El Espanol‘un Ağustos 1957 tarihli bir ön sayfası. Başlıkta şu yazıyor: “Yüzyılın en sıcak yazı”.
İspanya’nın merkezinde, yine güneşte alınan 50 derecelik bir sıcaklık okumasına atıfta bulunuluyor.
Barcelona Üniversitesi‘nden iklim uzmanı Isabel Cacho, sıcaklığın 50 derecenin üzerine çıktığı “varsayımsal durumda bu, şimdi daha sıcak olduğunu sorgulamak için bir argüman olmaz” diyor.
Önemli olan uzun vadeli trend
İklim bilimcilerinin ezici bir çoğunluğu, fosil yakıtlardan kaynaklanan karbon emisyonlarının gezegeni ısıttığı, ısı dalgalarının ve diğer aşırı hava olaylarının riskini, uzunluğunu ve şiddetini artırdığı konusunda hemfikir.
Greenpeace İspanya’da iklim değişikliği uzmanı Jose Luis Garcia, “Bu yüksek sıcaklık rakamları, iklim değişikliğinin varlığını değiştirmez. Bu veriler birbirleriyle ilgisiz. Bir kereye mahsus sıcaklık verileri ile ortalama sıcaklık verilerindeki artış eğilimi aynı şey değildir” diyor.