Uluslararası bir bilim ekibi, sıcaklıkların küresel ortalamanın neredeyse iki katı hızla arttığı Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’da iklim değişikliğinin milyonlarca insanın yaşamı üzerinde yıkıcı bir etkisi olabileceği konusunda uyardı.
Kıbrıs Enstitüsü tarafından hazırlanan bir rapora göre, hiçbir şeyin değişmediği bir senaryoda bölge yüzyılın sonuna kadar 5 derece veya daha fazla bir ısınmayı tecrübe edecek.
Bu sıcaklık artışı, gezegenin diğer bölgelerinde beklenenin neredeyse iki katı seviyesinde. Her iki bölgede de dünyanın diğer yerleşim bölgelerine göre daha hızlı bir artış yaşanıyor.
Max Planck Kimya Enstitüsü ve Kıbrıs Enstitüsü İklim ve Atmosfer Araştırma Merkezi’nin himayesinde hazırlanan rapor, Kasım ayında Mısır’da gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP27) sunulacak.
Bir uzman, yağışların azalması ve havanın ısınmasının bir kombinasyonunun şiddetli kuraklıklara katkıda bulunacağını, su ve gıda güvenliğini tehlikeye atacağını ve birçok ülkenin de bu yükselen deniz seviyelerine hazırlıklı olmadığını söyledi.
Raporun yazarı Kıbrıs Enstitüsü’nden Dr. George Zittis, “Bu senaryo kıyı altyapısı ve tarım için ciddi zorluklar anlamına geliyor ve yoğun nüfuslu, ekili Nil Deltası da dahil olmak üzere kıyı akiferlerinin tuzlanmasına yol açabilir” dedi.
Emisyonları azaltmak için küresel bir anlaşma olan Paris Anlaşması‘nın ana hedeflerini karşılamak, sıcaklık artışını yaklaşık 2 dereceye kadar sabitleyebilir.
Bilim insanları, enerji ve ulaşım sektörlerine özel bir vurgu yaparak karbonsuzlaştırma eylemlerinin hızlı bir şekilde uygulanmasını öneriyor.
Max Planck Kimya Enstitüsü direktörü, Kıbrıs Enstitüsü profesörü Jos Lelieveld, “İklim değişikliğinin bölgesel sonuçlarının birçoğu sınır ötesi olsa da, beklenen olumsuz etkilerle başa çıkmak için ülkeler arasında daha güçlü işbirliği vazgeçilmez” dedi.