Yazar: Chrystalla Hadjidemetriou
Kaynak: HEPİMİZ YOZLAŞMIŞ DEĞİLİZ
Görsel ve Çeviri: Penna
Ekim 2020’de, Al Jazeera’nın ünlü “Burası Kıbrıs” repliğinin duyulduğu yayın vesilesiyle “Burası Kıbrıs değil” başlıklı bir metin yazmıştım. Pavlos Kontides’in zaferi ve aynı zamanda 1974’te yaralanan Spyros Melachrinos’un ölümü vesilesiyle bu yazıyı yeniden gündeme getiriyorum. Çünkü Kıbrıs’ın ne olduğunu, kim olduğumuzu ve nereden geldiğimizi hatırlamamız gerekiyor. Hiçbir koşul altında sahtekarlardan oluşan bir ulus olduğumuza inanmamalıyız. Yolsuzlar, sayıları 1000’i, hatta belki de 10,000’i bulabilecek bir nüfus grubuna aittir. Sayıları 100.000’i bulsa bile azınlıktadırlar. Geri kalanlar, yani çoğunluk, biziz. Ve nereden geldiğimizi hatırlamamız gerekiyor.
Bizim yurttaşımız, mezar taşında şöyle yazan Tefkros Anthias’tır: ‘Kardeşlerim, yeni ve daha ulvî olan için vereceğiniz her mücadelede beni çağırın…’. Büyükbabası ailesini geçindirmek için çekirge avlayan ve yoksulluğuna rağmen iyi münasebetlere sahip torun Loukis Akritas, Yunanistan’ın eğitim reformuna liderlik etti.
Yurttaşlarımız, Kıbrıs’ta doktor olan ilk kadın Maria Rousou’dur; insanları para almadan tedavi etti, herkesin bakım alabilmesi için bir yoğurt veya başka bir ürün yeterliydi. Yüzyılın başında kadınların eşit haklara sahip olması gerektiğine inanan ve kadınların eğitim almasına yardımcı olan Polyxeni Loizias. Aynı dönemde kadın hakları için bir gazete yayınlayan Persephone Papadopoulou.
Büyükbabalarımız [Kostas] Partasides, [Adam] Adamantos, [Christodoulos] Galatopoulos, [Ploutis] Servas, belediye başkanları olarak vatandaşlar için altyapı oluşturup şehirleri aydınlattılar. Onlar, [Adamantios] Diamantis, [Telemachos] Kanthos, Pol Georgiou, Christoforos Savva, [Costas] Montis, Theodosis Pierides, [Dimitris] Lipertis, [Michael] Cacoyannis, [Marios] Tokas ve diğerleri gibi toprağın en güzel yanını öven ve düşünce ufkumuzu genişleten sanatçılardır.
Büyükannelerimiz, kadınların oy kullanma hakkının bile olmadığı bir dönemde “kaderden” kaçıp sanat eğitimi alan Loukia Nicolaidou’dur. Gerçek anlamda özerk bir eğitimci olan Eleni Autonomou; ilk kadın milletvekili, Parlamenterler Meclisi üyesi Constantia Varda, ve kadın haklarının temelini atan diğer pek çok kadın.
Kıbrıslılar Nikos Kranidiotis gibi entelektüeller; Kypros Nicolaides gibi bilim insanları, ve [Grigoris] Afxentiou, [Kyriakos] Matsis, [Evagoras] Pallikarides gibi hayatlarını feda eden insanlardır. Kıbrıslılar, değerlerini satmadan her gün emek verenlerdir. Kıbrıslılar daha iyi bir vatan isteyen çocuklarımızdır. Biz Kıbrıslıyız ve her birimizin bulunduğu yerden ülkeyi yeniden aydınlatmak görevimizdir. Pavlos Kontides, MilanTrajkovic ve daha iyisi için çabalamış ve çabalamakta olan diğer sporcular gibi.