Copernicus Atmosfer İzleme Servisi (CAMS) gözlemlerine göre, Haziran ayının başlarında, Kuzey Kutup Dairesi de dahil olmak üzere Alaska‘da giderek artan sayıda orman yangınları ortaya çıktı.
Bu yangınlardan çıkan duman, Arktik Okyanusu‘na doğru geniş mesafeler kat etti.
İlkbahar ve yaz başlarında yüksek enlemlerde orman yangını aktivitesini paylaşan Copernicus, 2019, 2020 ve 2021 boyunca, Kuzey Kutup Dairesi de dahil olmak üzere Rusya‘nın uzak kuzeydoğusundaki yangın sayısındaki artışları ve ilgili emisyon tahminlerini izledi.
CAMS Küresel Yangın Asimilasyon Sistemi’nin (GFAS) 2003’ten günümüze kadar olan veri setindekidiğer yıllara kıyasla olağandışı derecede yoğun orman yangınları, kısmen bölgedeki ortalamanın üzerindeki sıcaklıklar ve kuru koşullarla bağlantılı.
Kuzey Yarımküre’de bu aktivite tipik olarak Mayıs ve Ekim ayları arasında görülüyor ve Temmuz – Ağustos aylarında zirveye çıkarak yılın en sıcak ve en kurak aylarına denk geliyor.
Kuzey Kutbu’ndaki yüzey hava sıcaklıkları küresel ortalamadan çok daha hızlı artıyor ve bu, yanıcılığı artırarak potansiyel olarak daha fazla yangına neden oluyor olabilir.
Copernicus, Kuzey Yarımküre’nin yüksek enlemlerinde ilkbahar sonundan yaz başlarına kadar, özellikle de dumanının Arktik Okyanusu’na doğru çok uzak mesafelere taşındığı Sibirya ve Alaska’da 2022 yangınlarını inceledi.
İncelemeye göre ilkbahar ayları olağanüstüyken, Haziran başında, Kuzey Kutup Dairesi de dahil olmak üzere Alaska’da artan sayıda yangın çıktı.
Isı çıkışının bir ölçüsü olan yangın radyasyon gücü (FRP) de özellikle ayın başında yükselerek 2003-2021 ortalamasının oldukça üzerinde oldu. Ayrıca, ay için yangın emisyonu tahminleri, 2004 ve 2015’in ardından sonra GFAS veri setindeki en yüksek üçüncütahmin oldu:
Bu yangınlardan çıkan büyük miktarlarda dumanın, Beaufort Denizi’nden Arktik Okyanusu’na doğru taşınarak uzun mesafelere taşındığını aktaran Copernicus şu açıklamayı yaptı:
“Bu taşımanın çoğu yüzeyin üzerinde olmuş gibi görünüyor, ancak duman, siyah karbon parçacıklarının buz üzerinde yerleşmesine yol açıyorsa, yüzeyin kararması buzun daha fazla ısı emmesine neden olabilir ve bununla bağlantılı olarak küresel ısınma üzerinde bir etki yaratır.”
Bununla birlikte, ilkbaharda Ural ve Sibirya Federal Bölgeleri de dahil olmak üzere Rusya’nın batı ve orta bölgelerinde, yangın radyasyon gücü Nisan ortası ve Mayıs başında alışılmadık derecede yüksekti.
2015, 2003 ve 2008’in ilk üç yılında görülen seviyelerin yaklaşık yarısı olmasına rağmen, toplam tahmini emisyon seviyeleri veri setindeki beşinci en yüksek seviyede oldu.
Çukotka Özerk Okrugu Rusya’da daha doğuda, genellikle bahar aylarından ziyade yaz aylarında çıkan orman yangınları da son üç yılda alışılmadık derecede yüksekti.
Copernicus, yaz ilerledikçe bu yüksek enlem yangınlarını yakından izleyeceğini de aktardı.